Saturday, December 24, 2011

kata2 si sweeetttt....=)




terima kasih mai.....<3..
my heart really touch with ur word..
no wonder kau SWEET.. kan????!!!

ukhuwah bukan persis sekuntum bunga..
tapi seperti seutas tasbih yang tiada penghujungnya..
diratib keranaNYA..



nak baca full version,, sila pergi ke blog maizatul fasihah ni ye!!

Monday, December 19, 2011

happy birthday DEAR MOM!!

happy birthday dear Mummy...
eventhough im not there to celebrate ur birthday together with other siblings..
but im also excited taw..
katanya makan kek CREME BULEE ea?
seronok nya!! gila jelous.....
nanti nak main AIR sama2 jugaaakkk...

thank you mummy for accepting my present..(KECIK2 JE)
tak dapat pon nak balas segala jasa dan hadiah2 yang mami dah bagi kat kitorang..

tak sabar sangat to be home with u..
(baru balik minggu lepas derr... hahaha... tapi insyaAllah krismes kite balik ea.)
terharu kot,, time dorang wish mami,, i callled abang..
then abang bukak loudspeaker..n mami said: balik lah ily..
=)

demam selama seminggu ni betul2 membuat diri terpikir..
betapa lemah,kerdil dan kecil diri ini..
doakan saya sihat sepenuhnya..
amiin..










p/s: nasi lemak aritu sedap.. thank u.. hahaha

Tuesday, November 29, 2011

ketua riadah rindu RIADAH..haha lol..

pada hari khamis,, tarikh ?? (malas nak tengok kalendar.. haha.. sengal..)
pergi ke taman tasik titiwangsa..
sampai agak lewat kerana....haha.. biasalah..
sampai2 je.. mai maybe dah berpuluh round dia jogging..(boleh ke percaya?? lol)
so,, kami breakfast..(kongsi nasi goreng ..SWEET!!!! ke jimat duit?? wink wink)
then.. jalan2 keliling taman tasik sampai rasa berpeluh..(jalan je sebab malas nak jogging.. haha)
then main badminton.. hua!!!





sungguh2 main... macam dato' lee chong wei x?? hahaha...(padahal sampai lenguh dok tunduk amek bola..wink wink..)



rehat jap.. borak2 sambil ungkit kenangan LAMA..(,main kejap..borak lagi lama..=))



FRIENDS FOREVER..(termasuk dhiya,izza n shiela!!!)



taman tasik titiwangsa jadi saksi..=)
kami masih SETIA..

tibe2 'ter' recall..
masa dulu xada transport.. dari perpustakaan negara kami jalan lalu taman tasik untuk dapatkan tren..
dalam perjalanan ke taman tasik kene kejar kambing..
pengalaman MANIS..
siapa kata budak KL xada pengalaman macam..
kiteorang terjerit2 lari dari sekumpulan kambing...
haha.. masa tu.. kene kejar kambing pon jadi PENGALAMAN MANIS..
sebab,, kami BERSAMA..
do miss u guys so much..
walau raga kita terpisah jauh..namun hati kita selalu dekat..

days out!! pizza!! + i made pop corn??!!

finally..
i post something..=)

nak post tentang riadah kami di TAMAN TASIK TITIWANGSA..
tapi gambar kat hp.. (tak ada bukti x best lah kan??)

so let we proceed to the next topic..
pada hari ape ntah..
saya dan teman2 ke kampung baru!!
haha.. teman kami menuntut ilmu kan. pada tahun 2009 n 2010..
cehh,, macam tinggal dah lama je tempat tue..(kinda miss that place like seriously ok!!)

sebelum ke sana.. miss shiela munir menjemput kami ke rumah nye..
dengan KERETA!!
dah besar da kawan ak sorang ni..
n because of dia bekerjaya sekarang ni..
so, she promise to treat us..=)..(bab makan memang saya laju!!)
dia belanja pizza!!
pizza hut!!!!! (kat kg baru)
so ini lah serba sedikit detik2 indah kami ..(so sad that dhiya,nadh n kak long izza xdapat follow..=(..xpe.. next time ok!!??)


meja yang bersepah..=)





si kuat makan..=)


sebelum diusik..

ateh


achik.(yang belanja makan..mekasih achik...=))


(yang kat belah kanan tu alang...)


muka kenyang lepas makan..=)
tq so much achik!!!

ok.. about pop corn..
lets POP POP.. hihihi.. finally may adik..(well she love to cook) teach her sister how to make caramel pop corn...
i really had a fun time..
--making it..
n EAT!! (well,, of course makan lagi best..=p)
thanks to DANG


POP CORN!! POP POP!!




cara nak buat..
1: buat pop con die..
2: buat caramel..

hahaha.. so,, is ot helping??
nak buat caramel kene ade butter,cream,sugar..
panaskan jangan sampai hangit(nanti jadi pahit)
then campurkan la popcorn dengan caramel..
then MAKAN!!



Wednesday, November 9, 2011

Cerita basi: konvoi raya TST08..=)

assalamualaikum..

kan dah janji nak cerita macam2..
lets start with this story first..
kovoi kitorang...
sebanyak 4 biji kereta dan 2 motorsikal..
tempat duduk sempit..(haish x bsyukur toll..)
tapi mengeratkan ukhuwah kan..=)
terima kasih kawan..

nak masuk gamba malas..
so,, mempersembahkan!!!






video
(sorry for the audio problem.. dah try repair tapi x succeed..)

dah tengok belum?
meriah x?
maaf videonye tak seberapa..-_-
itulah serba sedikit perjalanan kami...
thank you Allah for giving us a smooth journey..
terima kasih kepada yang terlibat secara langsung dan tidak..
terima kasih kepada yang menyediakan transport..
terima kasih kepada tuan rumah..
TERIMA KASIH MUMMY!!

n THANK U KENGKAWAN....<3


Monday, October 31, 2011

akhirnya!!!!!! Yahoo!! Alhamdulillah..

alhamdulillah.. setelah seminggu study week yang meletihkan. setelah seminggu selepasnya yang mendebarkan.. habis final!!! alhamdulillah.. seronok x terhingga.. rindu mak ayah di kampung.. nantikan kepulangan saya!! (jangan nak menggelabah sangat la.. 1 jam perjalanan je pon.. mungkin gak x sampaI 1 jam.. hehe)...OK!! bnyak bende nak cerita ni... assalamualaikum..=)

Thursday, September 15, 2011

Contengan..=p

salam..

aku sebenarnya baru first time baca novel Hlovate ni..
dari dulu teringin nak baca tapi tak berkesempatan..
ye.. aku bukanlah si novel addicted..
tapi aku bukan enti-novel..
baca je, cume maybe lambat kot..(tapi kalau bagi komitmen kejap je KOT!!)




CONTENGAN JALANAN
post kali ni tentang contengan jalanan,Hlovate
Fuhh..
1st novel Hlovate yang dah pun menangkap jiwa ak..
different from any novel.
Hlovate lain..
contengan jalanan ni lain..
ade numerous(haha) meaningful things in there.

THE MAN WHO DECIDE TO CHANGE ON THE 12th hour dies on the 11th..
hurm.. takut x?

selalu rasa nak berubah.. tapi selalu rasa nak tangguh.. tak takut ke 'dies on the 11th'? (11th hour ni quote bi ni.. maksud nye saat akhir, if im not mistaken.. =p)

bila baca novel ni sedih ..
xmacam novel lain..
yang sedih nye sebab jalan cerita watak yang perit..
sebab ending watak yang sedih..
sebab watak kematian orang tersayang..

tapi..
lain..
different..

yes,, memang dalam novel ni fend hilang chad..
(which is sedih jugak.. haish!! perempuan kot.. emosi kaaaannn..)


dah bace novel ni pon rase nak memiliki jugak..
sebab.. terlalu MEANINGFUL..
must READ..






( ambik dari blog orang... maaf.. cume ia sangat menarik untuk dikongsi)






teringin nak tengok 'sketcbook' tue..
hahaha.. ade ke?
rase tak puas dengan hanya membayang.
seronok nye Chad dengan Fend dapat pulun time Ramadhan..
sedih tetamu istimewa itu dah berlalu..
rindu..
Ya Allah..
pertemukan lah aku dengan Ramadhan akan datang.. amiin..

lagi satu tentang buku ini yang paling touch sekali..
sebab hati yang keras pon boleh berubah..
cerita K2 sangat speecless..
=P

ade satu getaran lepas baca..
Getaran Jiwa??
entah..

just..
i want u to read it..
YES YOU!!!
nampak tak tangan saya point kat mana ni..
tu!!
awak tu hah!!
hahaha..



p/s: terima kasih anis syazwani for giving me chance to read this..
appreciate tak terhingga..







moral??

salam..=)
balik tak minggu ni??
aku ingat xnak balik..(dah seronok ni dengan study group and budak2 tutor yang GEMPAK sangat..)
tapi mami ajak balik pahang(my pak ngah punya rumah.)...
kawan2 pesah.. FAMILY first..
so ok lah.. e balik ye mummy..(gembira jugaaakkkk=))


ok.. tibe2 nak bercerita tentang .....
mesti pernah kan dengar cerita pasal ade sebuah kampung yang solat jemaah tue..
mereka ni jahil dalam bab solat ni kot..
sebab kalau jemaah, mereka ikut je perbuatan imam..
kalau imam takbir..
takbir la mereka..
kalau ruku',
ruku' lah mereka..
kalau sujud,
sujud lah mereka..
nak dijadikan cerita..
masa sujud..
kaki imam dengan secara TAK SENGAJA nya TERtendang atau TERsepak kaki makmum yang kat belakang dia..so, bila receptor die detect information from the external environment..(AMBOI!!!!)..si makmum tu ikut la ape yang imam tu buat ..diSENGAJA sepaknya makmum kat belakang..n yang belakang sepak yang belakang sampailah akhir...

kelakar tak cerita ni??
dengar macam tak logik kan??
tapi KITA ni tugasnya GELAK je ke??


ade lagi satu yang betul2 berlaku depan mata..
masa solat berjemaah ni..
ade budak-budak dan kakak-kakak..
yang pasti budak2 tu bukan lah budak sangat pon.. dalam form 1,2,3 la juga..
tengah2 dok solat ni..
tibe2 si orang (which is ADIK2) tertendang seorang makmum dibelakangnya( which is kakak.. kawan aku laa)
tendang time solat ok je lagi.. TER kan.. lepas solat boleh minta maaf..
TAPI!! si budak ni, lepas tendang terus minta maaf..(maaf ye kak).
n sambung solat balik..

sedih nya..
tak kan tak tahu kot dalam solat tak boleh bercakap?

salah siapa??
ibu bapa?
guru2?

teettttt.. salah...
SALAH KITA..
sebab rasa cerita ni lawak la sangat..
padahal berat amanah yang kita pikul ni..

so moral dia???

tuntulah ilmu dan sampaikan la..

kata pemuda harapan bangsa kan..
harapan agama ...

so,, JOM!!

inshaAllah...

Wednesday, August 31, 2011

123 cat run run.

123 cat run run.. nothing like u the one..

i miss u..
always do..

today is a special-Day..
no longer listen to the fray..
raya songs along the way..
balik kampung yeay-yeay..after raya pray..
wut else we're gonna do-ey??
plz mum and dad..
forgive us occay?
dear son in God path we should stay..
thats all mummy want to say..

SELAMAT HARI RAYA..

Monday, August 29, 2011

maaf zahir batin..

selamat hari raya..
maaf zahi batin..
maaf untuk segala salah silap..



this is the last year i celebrate in kg melayu jb maybe.
everything yang happen ade hikmah kan??
senyum ku kerana percayaku terhadap HIKMAH dariNYA.

song mood:
still....



Pulanglah

Artist: Aishah
Sayang
Di hari yang mulia ini
Ku pohon keampunan
Hanya satu yang ku pinta
Pulanglah

Termenung ku sendiri
Memendam rindu tidak menentu
Kasih suci murni yang kita bina
Hapus hancur oleh kata fitnah

Di pagi hari raya
Hati sayu mengenang dirimu
Mudahnya kau menggantikan diriku
Seolah cintaku tak berharga

Apakah suratan
Aidilfitri satu titik akhir
Sekian lama bercinta
Kau tiada di hari mulia

Keampunan ku pohon
Sekiranya aku yang berdosa
Pulanglah ku merindui mu sayang
Ku menanti dengan hati rela ( jiwa raga )

Pulanglah kepangkuan ku oh... sayang
Ku menunggu mu di hari raya

maklumlah....1st year KOT!!!
get ready for tomorrow..
will be "so much drama.."
i miss u..

Sunday, August 28, 2011

pemergian yang bakal ku RINDU..




Ramadhan kian meninggalkan kita..
sedihnya..
Ya Allah,, ketemukanlah aku dengan ramadhan pada tahun hadapan.
amiin..

seperti ramadhan tahun lepas,
kami diduga dengan peperiksaan trial spm..
dan pada tahun ini pula,
mid semester..
semoga peperiksaan kami dan ilmu kami diberkati..
insyaAllah..
bak kata seorang pemimpin (insyaAllah bakal pejuang agama kelak=))
kita tak perlu asingkan ibadah menuntut ilmu dengan ibadah ..
tapi,, rebutlah keberkatan ramadhan..

MUJAHADAH ITU PAHIT, KERANA SYURGA ITU MANIS..

bicara tentang ramadhan,,
teringat kenangan lalu..
ramadhan bersama si teman2..
iftar..
tarawikh..
......
rindunya..
rindu pada kalian tidak terhingga..
manisnya pertemuan tu kan??

alhamdulillah,,
Allah perkenankan doa aku nak bertarawih di smkakl serta berimamkan kawan2 yang soleh2 ni(insyaAllah)..
alhamdulillah...(suka tak terhingga=))
maklumlah,, kat puteri wilayah kan perempuan je..
yang imam pon kami-kami aje..
tapi.. MANIS juga taw..
betul2 tak kawan2?
pengalaman ajar erti kehidupan kan..

tarawikh di KKNC tak kurang juga??
tazkirah mantap dari kawan2..
=)
pengisian untuk rohani..
maklumlah,, lepas perut kenyang,, ape kate bagi jiwa pule makan kan??

sungguh,,
bakal aku rindu RAMADHAN..





perkongsian=p..

Antara doa-doa di dalam Al-Quran:

ღ Doa supaya tidak berputus asa. [Maryam (19):4]
ღ Doa dilapangkan dada dan dipermudahkan urusan. [Thaha (20):25-26]
ღ Doa mohon kurnia rahmat dan petunjuk yang lurus segala urusan. [Al Kahfi (18):10]
ღ Doa mohon keampunan atas kesalahan meminta sesuatu yang tidak diketahui hakikatnya. [Hud (11):47]
ღ Doa mohon diberi keputusan yang baik. [Al A’raaf (7):89]
ღ Doa mohon kasih sayang untuk ibu bapa. [Al Isra’(17):24]
ღ Doa mohon dihindarkan dari fitnah dan diselamatkan dari tipu daya orang kafir. [Yunus (10):85-86]
ღ Doa memohon kesejahteraan dunia dan akhirat. [Al Baqarah (2):201]
ღ Doa memohon keampunan dan rahmat. [Al A’raaf (7):23]
ღ Doa memohon agar diterima amalan. [Al Baqarah (2):127]
ღ Doa dicukupkan keperluan. [At Taubah (9):129]
ღ Doa mohon agar mensyukuri nikmat Allah. [Al Ahqaf (46):15]


Sesungguhnya Allah suka mendengar rintihan doa hamba-Nya. Yang jemunya kita, bukan Tuhan. Tuhan tidak pernah jemu mendengar dan menjawab doa hamba-Nya.~
insyaAllah.. :)

Thursday, August 25, 2011

sukee....



alhamdulillah..
lepas meng'compress ' our class..
there's no class on friday!!
thats mean,
i can go back home earlier..
Thank you si KETUA KULIAH..=p

pergh..
i am so excited..
baru sebulan dah rase macam tak tentu arah..

alhamdulillah dapat kat nilai..
kalau tak,, matrikulasi perak. jauh jugak tu kan??


k,, nak tunjuk gambar IFTAR..





this photo was taken when i am joining Iftar smkakl-nilai..
cewah.. usim,uia n miat smkakl..
thank you teman...=p
makan NASI ARAB sampai LEBAM..=p


ni pule iftar kat masjid PUTRA NILAI..
dapat jugak merasa iftar kat masjid.
maklumlah... xada kereta,, so iftar kat kolej je la..
tiap2 hari menu same..
so bile dapat iftar kat masjid,, menu BAZAAR laa..
(air kelapa tetap WAJIB...=p)
terima kasih pengerusi induk sebab menjayakannya..
n thanks to Allah..


ni iftar bersama kelas TS08..
lepas exam..
muke happy ,, tapiii...
hihihi....
terima kasih kawan2..=p

glad to be home...
iftar dengan family pule..=p



Sunday, August 21, 2011

repairing it..

tarik nafas sikit!!!
huh..
how am i feeling today?
trying to repair it..
dont want to spoil the barakah of ramadhan..
kadang2 marah diri sendiri sebab cannot control temper..
tapi saye xmarah pon.. sebab diamkan je la it become so PANAS..
ubat hati lah wahai ily!!!


“Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya.” (Riwayat Abu Naim)

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam.” (Riwayat Bukhari & Muslim)


10 ramadhan terakhir dah..
cepat sungguh masa berlalu..
belum puas rasanya..
hope i didnt waste it..

hurm..
tak sabar rasa nak cuti..(seminggu je pon..huhu)
tapi betul hati dah macam tak terubat.. want to see ur face mummy..
want to watch it all day long..=)
tak puas rasanya semalam..
mummy asik ajak balik, and i always refuse..
bukan sebab tak nak..
tapi sebab kerja berkumpulan yang sangat banyak..
tak salah kan orang KL rindu rumah??
(ulin mesti faham kan??)

dalam tak sabar nak bercuti..
sangat SABAR menunggu raya..
taknak sambut raye pon ade juge..
this year will have so much different..
huh..
mengeluh panjang.........

bersediakah kamu sang hati??




And they brought upon his shirt false blood. [Jacob] said, "Rather, your souls have enticed you to something, so patience is most fitting. And Allah is the one sought for help against that which you describe."

Dan (bagi mengesahkan dakwaan itu) mereka pula melumurkan baju Yusuf dengan darah palsu. Bapa mereka berkata: "Tidak! Bahkan nafsu kamu memperelokkan kepada kamu suatu perkara (yang tidak diterima akal). Kalau demikian, bersabarlah aku dengan sebaik-baiknya, dan Allah jualah yang dipohonkan pertolonganNya, mengenai apa yang kamu katakan itu."
(surah yusuf:18)



☑ Yang Singkat Itu WAKTU.
☑ Yang Menipu Itu DUNIA.
☑ Yang Dekat Itu KEMATIAN.
☑ Yang Besar Itu HAWA NAFSU.
☑ Yang Berat Itu AMANAH.
☑ Yang Mudah Itu BUAT DOSA.
☑ Yang Susah Itu SABAR.
☑ Yang Sering Lupa Itu BERSYUKUR.
☑ Yang Mendorong Ke Neraka Itu LIDAH.
☑ Yang Berharga Itu IMAN.
☑ Yang Ditunggu Allah Itu TAUBAT

kau tak paham .. so baik DIAM..

still doing our TUH assingmnet..
tinggal 2 orang je yang still continue doing it..
takpe,, there's someone watching..=)


saye tak suka diberi harapan then musnah macam tue..
syukran mummy for coming..
ada sedikit tenang melihat muka mami..=)
im sorry abang.. sebab jenguk e,, abg terlepas ur match..



KAU TAK PAHAM.. KAU TAK TAHU.. KAU TAK RASA..

dont u think that we must respect others??
(tak rasa macam tu ke?)
everybody has their own way to express feelings right?
bukannya harm kau pon..
not even a bit!!

so?? cant u respect others feeling??
u dont even know me!!
u even didnt know us..
u even didnt know the true situation..
dont act like u were right..

sebab kau tak tahu.. baik kau diam..
if i didnt hurt ur feeling.. then dont hurt mine..
k?? cool la derr..

eh,, tq kak aisyah n kak sha!! tq for making me realised that there's someone with me..

ukirlah senyuman walau ia pahit..=)

no wonder i miss u like crazy SWC!!

Sunday, August 7, 2011

iman + puasa = taqwa

assalamualaikum w.b.t..

haritu selepas exam mid sem (yang tak nak diimbas kembalikan ape jadi hari tu..huh!!!!!!) ,
ustaz sanusi bagi sedikit pengisian rohani selepas iftar..(LIKE3!!)
alhamdulillah..
kite dah kenyangkan perut, biar kite kenyangkan hati kita, jiwa kita dan iman kita dengan pengisian rohani pule insyaAllah..

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.
(al baqarah : 183)



ustaz kata, sebelum ni kita namakan ramadhan kita as MADRASAH RAMADHAN..
bila sekarang ni,, kita up kan sikit lagi.. UNIVERSITI OF RAMADHAN..
insyaAllah..

Allah ada 100 rahmat . 1 rahmat dikatakan untuk makhluk kita yang kat dunia ni..
manusia, haiwan, tumbuhan,,, semua kongsi 1 rahmat ni..
kenyang kita, sihat kita, gembira kita, tenang kita.. semua yang 1 rahmat ni..
lagi 99 rahmat tu, untuk di akhirat kelak.
wallahu'alam.

keampunan Allah ni cukup luas..
ade satu cerita ni,,
ade seorang hamba Allah ni dia dah bunuh 99 orang dah..
tibe2 die rase macam insaf, then die jumpa seorang ahli ibadah ni..
di tanya kat ahli ibadah tu kalau die bertaubat, Allah terima tak taubat die..
then ahli ibadah nie kata lah yang taubat die tak diterima (sebab dah ramai sangat dia bunuh ni).
pastu, die bunuh ahli ibadah ni..
99 + 1=100
lepas tu, die jumpa pulak seorang ulama' ni(orang alim)..
die tanya kat orang alim tu, allah terima ke taubat die yang dah bunuh 100 orang..
pastu orang alim tu suruh die pergi ke kampung yang dalam die,, semua orang baik2, soleh2.
dalam perjalanan ,, hamba allah tu meninggal..
lalu turunlah 2 malaikat ni,, (1 malaikat rahmat, lagi malaikat azab.
mereka berbincang la sape yang nak ambik hamba Allah ni..
lalu turun lagi satu malaikat ni ,ukur lah perjalanan die..
ikut kiraan , dekat lagi die nak sampai ke destinasi tu.. maka malaikat rahmat lah yang ambik die..
sekarang,, nampak tak??
keampunan Allah itu cukup luas..

awal ramadhan: Rahmat ( bagi orang yang kurang buat dosa)
pertengahan: keampunan ( bagi yang melakukan dosa2 kecil)
akhir: Pembebasan api neraka (bagi yang melakukan dosa2 besar)

so,, grab it.. insyaAllah..

peringatan untuk diri sendiri and all readers..
sampaikanlah walau sepotong ayat..=)


Saturday, July 30, 2011

ramadhan...

salam...

selamat menyambut ramadhan al mubarak..
semoga ramadhan tahun ini dipenuhkan dengan amal..
semoga ramadhan tahun ini lebih baik dari sebelumnya,,
semoga ramadhan tahun ini dapat mentarbiah iman kita..
jadikan lah ramadhan tahun ini,, UNIVERSITI OF TARBIAH..
insyaAllah..

peringatan untuk diri sendiri...
wallahu'alam..


Abu hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud: "Umatku diberikan 5 perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat terdahulu ketika Ramadhan iaitu:

Bonus 1- bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi daripada kasturi disisi Allah

Bonus 2- Para malaikat beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka

Bonus 3- Allah memperindahkan syurgaNya setiap hari dan berfirman: "Hampir2 hamba2Ku
yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan lalu kembali kepadamu."(mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan hidup didunia dan akhirat)

Bonus 4- syaitan2 dibelengu , tidak dibiarkan lepas seperti pada bulan2 selain Ramadhan.

Bonus 5- mereka akan mendapatkan keampunan pada akhir malam (orang yang beramal akan disempurnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjekannya).
mengenai bonus kelima ini, ada sahabat bertanya kepada Rasulullah s.a.w. "ya Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam Lailatulqadar?" baginda menjawab "bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya seusai menyelesaikan amalnya." (Riwayat Ahmad)


Tuesday, July 26, 2011

thank you dear parents...

assalamualaikum...  pada minggu lepas,handphone rosak. sangat runsing sebab tak dapat 'bergayut' dengan mami. runsing sangat. ada sekali mami kol (saje mami nak bagi dengar suare mami kot), aku tanya la "mami dengar ke ape ily cakap?" then mami jawab "mami tak dengar ape2 taw".. huh?? was i amazed with the law of attraction. subhanallah.. then,, thank you mami for the gift.. really appreciate it.. abang kata aku nampak'jakun'. of course lah! tak pernah tahu tak! hihi.. betul lah orang cakap..untuk certain thing,kita perlu cume mengharap. jangan mintak..haha.. tapi nak macam dang nye ah.. hahaaha.. kidding.. bersyukur.. an its really enough for me.. really .. and thanks again mummy.. appreciate yang tak terhingga.. papa;; thanks for coming yesterday. will be missing him ..doakan papa saya selamat pergi dan pulang ye!! kalau papa kat sane tak dapat la kol.. nak texting pon mahal.. sob3.. will be missing u!!! 

Monday, July 18, 2011

y tubik??

elok2 je tadi belajar math..
ade budak ni asyik tanya je why3!!
why jawapan macam tue kot..
(die tanye kat kawan die,, bukan tanya cikgu)
tibe2 die cakap why tubik??!!(tubik=keluar)
aku pon dok menahan gelak..
y tubik?? comel gilerrr...=p

btw... i like this KLS KeKeNu..
kl,selangor,kedah,kelantan , terengganu...
raudhah CSI!!!

hurmm....
haritu,,i suppose to be happy..
ape lah kamu ni..huh..
thank you syaza..
i suppose to realise dari beginning lagi yang kamu tu seorang cousin yang baik..
ye,, saye adik kamu!!!
sorry la cerita kat syaza..
taw taw..thank you !!!

Saturday, July 9, 2011

how u gonna reach the top??!!

Waiting Outside the Lines

greyson chance..

You’ll never enjoy your life,
living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Rules and regulations,
force you to play it safe
Get rid of all the hesitation,
it’s time for you to seize the daaay

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
even if it’s just tonight
How you gonnna walk ahead
if you keep living behind

Stuck in the same position,
you deserve so much more
There’s a whole world around us,
just waiting to be explored

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go

The world will force you to smile
I’m here to help you notice the rainbow
Cause I know,
What’s in you is out there

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

I’m trying to be patient (I’m trying to be patient)
the first step is the hardest (the hardest)
I know you can make it,
go ahead and take it

I’m Waiting, waiting, just waiting I’m waiting
I’m waiting, waiting, just waiting
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

You’ll never enjoy your life
Living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?


this song inspire me to never afraid of taking chances..!!

i got to let my feet of the ground.. n the first step is the hardest.. never give up..

HOW U GONNA REACH THE TOP!!!

plus,,every cloud has a silver lightning=p..

p/s:i miss my SWC!! who lend me their shoulder to cry on...

sayang korang KOT!!!



Wednesday, July 6, 2011

why??

assalamualaikum...

semalam papa travel for an hour ke nilai..=)
hati sangat senang .. walaupon papa sampai lambat sikit sebab tayar pancit..=(..
tapi still thank you papa..
(eh!! bukan saye minta taw.. papa yang offer nak datang)

whats wrong with me??
actually saye tak lah homesick kot..
sebab i prefer staying in here bile mami offer balik..

but seriously,, i have big problem in study..
homework every day..
quiz in every weeek..
then in a month ,, mid sem..
compete with intelegent friends around me which their spm is lot lot lot more better than me...(of course lah,, my spm eherm2 je..)
n this is my serious pressure actually..
please be strong wahai ILY!!!

and again,, thank you mummy and papa for understanding me.. and never give up on me..
im struggling here for u mummy..
u are my soul..

"on no soul doth Allah place a burden greater than it can bear..."

Tuesday, June 28, 2011

JiKa..

jika engkau mencintai bunga..
sedarlah engkau bunga itu akan layu.

jika engkau cintakan manusia..
sedarlah suatu hari dia akan pergi..

jika engkau mencintai harta..
harta itu nanti akan kau tinggalkan

jika engkau cintakan ILLAHI..
hanya Dia yang akan kekal abadi..

Sunday, June 26, 2011

chipsmore.. urgh!!!

salam..
1stly,,
happy birthday my brother!!
sambut birthday abang tadi..=p

then, nak bicara soal tajuk..
saya suka chipsmore..
tapi xsuka :sekejap ade,, sekejap TAKDE!!
bosan kot..

aku pernah cari orang yang sanggup sediakan bahu masa aku nangis mcm kau buat...
tapi tak sama..
aku pernah cari orang 'teman' aku time naik lrt sorang2 gune hp mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang nasihat aku mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang 'teman' aku ketika aku naik kereta laju(fobia kot) mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang bagi kata2 manis mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang yg genggam tangan aku sambil bagi semangat mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang yang sanggup tadah telinga dengar aku mengadu mcm2 mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang yang sabar dengan aku mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang yang menangkan aku walau aku kalah mcm kau buat..
tapi tak sama..
aku pernah cari orang yang boleh buat aku ketawa mcm kau buat..
tapi tak same..
aku pernah cari orang yang boleh buat aku senyum sampai ketelinga mcm kau buat..
tapi tak same..
aku pernah cari orang yang boleh buat aku tak senang duduk mcm kau buat..
tapi tak sama..

semakin aku cari..
makin tak sama....
kerana KALIAN tetap tiade pengganti..
terima kasih untuk pelangi...=p

tapi ingat pesan seorang senior,,
tika kamu kehilangan seseorang..
ingatlah bahawa Allah pinjamkan dia seketika untuk kamu,supaya kamu mengingatiNya setiap masa..
(aku ubah ayat sikit kot..lupe la.. tapi isi die tu lah)

dan sekali lagi,, walau ia seketika.. tapi selamanya KALIAN tiade pengganti..
terima kasih dan aku tetap hargainya..syukur...

whatever it is..
keluargaku tetap tiada bandingnya..

Saturday, June 25, 2011

huRmm.. (kosong je)

saye dirumah..

terima kasih wahai abang sebab ambil adik mu ini selepas kerja..=p
and happy becoming birthday(tomorrow)..
ok x wiper kereta tue?
hahaha(tah pape tah hari jadi abg bagi wiper kereta)
x nostalgia langsung.. hihihi..
sekurang2 nya, bila abg bawak kereta time hujan,, abg ingat la wiper yang lap cermin kereta tu, adik abang bagi.. kaannn..;)

huh!! mesti orang pertikai.. asik balik je BuDAK ni... "anak manje" sungguh!! hahaha
minggu ni kan final ML..
mami panggil balik..=p
hehe ,, dah offer kot,, kite accept lah kan...
=p

saya cukup sedih jozan 2nd place..
(wah ,, dahsyat nie!!)
bukan ape,, jozan belum pernah menang realiti show, baik zizan mahupun johan..
tapi diorang best!! sangat best!! (rezeki..)
hahaha.. tapi sepah pon deserve it(maklong suke lah tu..)..saingan sangat sengit kot..
JOZAN tetap best!!
wah,, duniawi sungguh.. ouch!!

Dan!!
saya sangat rindu mtb saye..
bila dapat kayuh ni??
nak ajak Dang kayuh,, die ade hari sukan kat sekolah..
tangguh lagi minggu ni..huh..
saye sangat teruja bila ade basikal2 yang dikayuh oleh kakak2 kat campus..
rindu !!!! excited kot tengok....

p/s: eh,, saudari.... TQ!!appreciate kot.. hahaha

Thursday, June 16, 2011

senyum!!!

assalamualaikum...

be strong la budak...=p

terima kasih kat senior2 smkakl yang tak lekang memberi nasihat dan pedoman untuk membiasakan diri di bumi usim ini expecially kak ainul..
thanks kak ainul..=p
then, thanks to kak adiba (ex sekola mane ntah ,, tak ingat) sebab rajin bimbing kami..(my housmate n me)
thanks to my housemate sebab jadi housmate yang sangat baik..
walau kadang2 lok lak(dont know how they spell it) la..
tapi sangat BEST!!!!
eh,, kesian pah,,, terok die demam..
semoga cepat sembuh pah.. rindu nak dengar pah 'trigger' kami..
pah tolak medic.. taknak jauh ngan ily ye pah?? hahaha..

hurm...
about tutorial English semalam...
sesi ice breaking..
adoi.. nombor tak bertuah kene partner dengan muslimin..
menggeletar tunjuk card matrix..
ntah pape ntah...(die po same kot!! haha)
sekolah perempuan memang best..memang BEST la!!( tak ade ke u untuk muslimat je?? hahaha)
tapi ni la kekurangan die..
its not that aku 'jakun' or sampai tak boleh belajar sebab ade mereka..
just tak biase untuk presentation or anything yang kene speak out in front them....
tapi kawan2 bagi semangat.. dorang kate tak lame lagi aku akan biase..
hope so!! need to practice my soft skill..

hah!!
last night papa call..
papa said:
papa nak keluar makan dengan dang ni.. nak makan same??

then,, hati ni dah berbunga..
hati said: of cooz!!
then me said: papa kat mane?? kl ke?

bila papa kate papa kat kl then papa baru realise yang tak dapat la makan same!!! jauh tu!! (1jam tu,, baik duit tol buat ily makan burger..hahaha)
bagi harapan la papa ni..sob3

haha.. miss u papa!!

mami pon call .. they can feel kan anak dorang ni macam ade masalah..=p
yup.. semalam memang hari yang kekurangan mood.. mane ntah mood tue pergi..=p
please LOVE chemistry duhai ily..
kenape sangat susah nak terima ni??

n arab tadi.. no comment..
banyak lagi yang kene buat ni..huhuhu

n last but not least.. MISS MY SWC!!!! n will always miss...
kenangan bersamamu tak kan di lupa walau badai datang melanda walau bercerai jasad dan nyawa..insyaAllah..
p/s: ak bawak sweater buat peneman..=p

Friday, June 10, 2011

assalamualaikum n hye there..

alhamdulillah,, dah seminggu lebih aku di alam pra-siswazah ni..
macam2 perasaan ade..
yang paling jelas... memang TEKANAN la..
PENAT..
RINDU..(wow,, i miss my family, rumah n SWC aku!!!)
PENAT dan PENAT..

tapi alhamdulillah..
my roommate is in the same tutor class n kuliah with me..
agak memudahkan dan menyenangkan..
beside, in my house,
ade lagi 2 orang yang same tutorial ngan kuliah.. BEST!!!
senang nak belajar same..

alhamdulillah juga..
housemate ku sangat best...
zila,aisyah,pah,dila,mimi, anis n bi..
(dah ingat dah nama mereka!!)
dorang suke buat aku gelak.. kelakar sungguh..

kawan2 smkakl pon best!!
banyak membantu..
xadalah rasa tercampak sorang2 kan..
MIZUE!! xsangke same tempat edngan kau!! jumpa balik kak long aku time form 3!!
(dorm "setan" dah x "setan" dah!!!)

dan kat sini,, i want to thanks to persons yang dah banyak sangat membantu..
lebih2 lagi dalam memberi kata2 peransang untuk terus CEKAL!!!
yup!! i must to be strong la...
tak kan baru tiup sikit baru nak jatuh..

so thanks to ......
MAMI la!!
sayang mami!!

n ....kamu... dear sis...
banyak sabar n rajin dengar orang mengadu this n that.. terima kasih..=p
lagi2 time orentasi..
yup,, saya memang la tak berminat orentasi2 ni..
tapi yang ni punye ok sebab xada LDK!!
nasib baik xde..diesebabkam x ada LDK saya bagi 5 bintang.. hahaha

n to my dear sister juge!!
syaza Azman..!!
terima kasih dear syaza!! i miss u la dear cousin..( actually 2nd cousin taw..)
walau dulu selalu gaduh2..hahaha..
(syaza suke cari gaduh!!)
tapi dari dulu syaza banyak tolong...baik syaza ni sebenarnya..
nampak je garang.. dalam hati PENUH taman taw.. hua3!!

Tuesday, May 31, 2011

keberatan yang berat..

Assalamualaikum n hye there.
pernah tak kalian dengar lagu leving on a jet plane?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cQGi5bJZnZs

al my bags are pack,, im ready to go..
im standing there outside your door
i hate to wake u up to say goodbye...

aduh..


berat nye nak berjauhan dengan si rumah..
walaupun dulu saye hostelian..
tapi sungguh.. beratnya...
dah seronok duduk kat rumah walau isinya tak selengkap dahulu.
walau pemandangan nya tak seperti dahulu.. (pindah kan.=p)

alaa..
tak dapat nak layan CINTA MELODY dengan si adik..
tak dapat nak layan ulangan AMERICAN IDOL 10 dengan mami

tak dapat nak kene suruh bangun pagi dengar TANYALAH USTAZ dari mami..=p
tak dapat nak berWINDOW SHOPPING dengan dang..
tak dapat nak dengar CERITA2 SEJARAH dari abg champ..
tak dapat nak dengar MOTIVASI dari abg alif..
tak dapat nak BUKA YOUTUBE dan memekak sesame..
tak dapat dengar CERITA2 dari papa..

bile balik nanti ea,, insyaAllah..

sungguh saye akan rindu ..<3
merekalah nyawa saye...

kepada sahabat, kawan , teman, n 'adk brdik' ku..
si SWC..
sayang ku pada kalian yang teramat sangat..
jangan biarkan ape jua pon yang menggugat persahabatn kita ye..
ingat janji kita..
one for all n all for one..

ingat tak kita selalu duduk bawah meja dan cerita tentang kita?
ingat tak kita berjalan ke sekolah bersama?
ingat tak kite berkongsi ilmu bersama?
ingat tak kita ke pusat tuisyen bersama?
ingat tak kita berkongsi masalah bersama?
ingat tak kita..?

and i'll spent the rest of my life searching what words cannot describe but i'll try..
I LOVE YOU THIS BIG..

n I LOVE U THIS BIG!!!!!! to all....

Saturday, May 28, 2011

cerita basi tentang 35 km yang best sangat..

Assalamualaikum n hye there..

ni la nak cerita cerita basi ni..
cerita basi?
sebab dah berlaku lama..
berapa hb ek?
8 mei kot.. bersamaan hari ahad..
ade kayuhan interpark ride di Putrajaya..
sejauh lebih kurang 35 km..
penyertaan lebih kurang 1100 peserta..
sangat best n sangat penat..

15 km pertama, walaupun banyak cabaran tapi best ah!!
tapi lepas tu,, PANAS!!!
cuaca terik..
huwaaaa..
paling kelakar si adik aku yang kene pakse join tu sampai nak menangis..
hihi..
tapi si kakak yang bertanggunjawab ni suruh die kayuh juga sampai habis..
bukan ape,, saje nak bagi dang(si adik) puas hati..
tapi memang best!!
nak join lagi AH!!!
















antara gamba kami di tengah kayuhan...=p.. penat yang SYIIOOOKK!!




cube cari.... hihihi...=p




lepas ni kene tinggikan seat.. salah setting buat cepat lenguh..



dang kene pakse senyum sebab sebelum mula kayuh dok asyik marah2 si kakak selepas dengar taklimat akan halangan yang bakal ditempuh...





stretching dengan penuh semangat berkobar2!!!



HA!! payah sangat nak senyum...padan muke kene geletek..kikiki



xsabar nak kayuh!!

dang: SABAR je lah..



dang dengan MASAM muka..


muka dang bile dengar taklimat.. haha..


<3


best tapi panas.. nyesal tak bawak speck mata.. kain kali kene pakai la ..


HOBI YANG SERONOOOOOKKKKK!!!!! jom ah join...=p

Tuesday, May 17, 2011

boleh ade dengan saye??

saye mahu nurul izza nan, nur suhaili ariffin, aineedhiya roslan, maizatul fasihah abu bakar, wasila munir dan nurul nadhirah zakaria ade dengan saye...

waaaa.. rindulah!!!!!!!!!

maaf video kalian masih dalam proses.. saye cube secepat mungkin ye..

yupp.. saye masih disini..

pada 15 hb mei,, saye,mai dan sue menjadu wakil menghantar adik bongsu kami nurul nadhirah di ZETRO.. untuk plkn..
selamat jalan nadh..
semoga jumpe lagi yer.. sob3..
pasti rinduuu...

dan sepatutnya pada 16 hb mei bersamaan hari ahad pukul 5.30 pagi..
saye dijadualkan berkumpul di zetro untuk ke kem plkn sabah..
tapi nampak nye rezeki tidak berpihak kepada saye..
huuu... sebab kene tangguh atas sebab2 tertentu..
sob3

so, sebab tu la saye masih di sini..=p

Tuesday, May 3, 2011

kuantan = pantai+gambar

assalamualaikum n hye there..
as u all know..
i really2 minat zizan raja lawak..hihi

oit oit!!
xde kene mengena dengan tajuk ea?

k k..
pada minggu lepas if im not mistaken..
kami ,,(saye, mami< dang n abg champ) went to kuantan pahang to visit my beloved uncle n aunti..(pak ngah n mak ngah)
so,, this were some of the pic yg kitorg tangkap...
i really have a great time there,, TQ!!

confirm not my handwriting.. daaa..



Aily?? hihihi




kedai abg joy..





nisa the KOPI!!




LOVE!!






permintaan dari nurul izza nan..












SWC<3



xpena lupe..=p





adik




cousin saye..=p







dan si poyo yang menggelabah... hehehe...