Thursday, August 13, 2015

Jaulah Ramadhan HCM (Part 1)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

alhamdulillah, dah lebih sebulan balik dari Ho Chi Minh si Bandar Saigon tu baru sempat update.

Jadi, kita mula dengan episod 1,
episod PERSIAPAN.

sebenarnya, this is my first time travelling/backpacking tanpa guidance ibu bapa dan mahupun relatives. naik plane pergi singapore sorang pun, sampai singapore cousin ambik. so basically, ni first time. dah la pergi bertiga sahaja yang jugak first time backpack luar malaysia, jadi preparation kene tip top.

so, memandangkan aku incharge itinerary. so buat sedikit study pasal HCM dan point of interest. book hotel and study distance dengan tempat2.

kami pergi bulan Ramadhan dan matlamat utama memang sebuah JAULAH RAMADHAN. jadi nak cari hotel yang boleh pergi tempat shopping dan boleh pergi masjid.

study punya study, kami book hotel Dai Huy Huong RM 135/ 2 night 3 pax (tapi bila sampai sana , harga ni berubah, ikut currency rate, so harga hotel bertambah. tapi masih affordable, alhamdulillah)

dan saya kongsikan intinery penuh sebagai rujukan 



*percaya lah, sampai je sana, things change. hahahaha.=D*


pastikan buat web check in. senang sikit. pastu reconfirm masa flight supaya tak tersalah dan tak tertinggal. buat checklist barang nak bawak. kat HCM kene guna universal plug sebab plag tak sama macam malaysia.

untuk Checklist

* passport
* boarding pass
* printed itinerary
* duit yang dah ditukar
* universal plug
* toiletries
* pakaian
* hp
* tafsir
* telekung dan sejadah
* buku nota and pen


sebabkan balik tak amik bagasi, maka minimumkan baju dan barang-barang.

Done part 1