Sunday, August 7, 2011

iman + puasa = taqwa

assalamualaikum w.b.t..

haritu selepas exam mid sem (yang tak nak diimbas kembalikan ape jadi hari tu..huh!!!!!!) ,
ustaz sanusi bagi sedikit pengisian rohani selepas iftar..(LIKE3!!)
alhamdulillah..
kite dah kenyangkan perut, biar kite kenyangkan hati kita, jiwa kita dan iman kita dengan pengisian rohani pule insyaAllah..

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.
(al baqarah : 183)



ustaz kata, sebelum ni kita namakan ramadhan kita as MADRASAH RAMADHAN..
bila sekarang ni,, kita up kan sikit lagi.. UNIVERSITI OF RAMADHAN..
insyaAllah..

Allah ada 100 rahmat . 1 rahmat dikatakan untuk makhluk kita yang kat dunia ni..
manusia, haiwan, tumbuhan,,, semua kongsi 1 rahmat ni..
kenyang kita, sihat kita, gembira kita, tenang kita.. semua yang 1 rahmat ni..
lagi 99 rahmat tu, untuk di akhirat kelak.
wallahu'alam.

keampunan Allah ni cukup luas..
ade satu cerita ni,,
ade seorang hamba Allah ni dia dah bunuh 99 orang dah..
tibe2 die rase macam insaf, then die jumpa seorang ahli ibadah ni..
di tanya kat ahli ibadah tu kalau die bertaubat, Allah terima tak taubat die..
then ahli ibadah nie kata lah yang taubat die tak diterima (sebab dah ramai sangat dia bunuh ni).
pastu, die bunuh ahli ibadah ni..
99 + 1=100
lepas tu, die jumpa pulak seorang ulama' ni(orang alim)..
die tanya kat orang alim tu, allah terima ke taubat die yang dah bunuh 100 orang..
pastu orang alim tu suruh die pergi ke kampung yang dalam die,, semua orang baik2, soleh2.
dalam perjalanan ,, hamba allah tu meninggal..
lalu turunlah 2 malaikat ni,, (1 malaikat rahmat, lagi malaikat azab.
mereka berbincang la sape yang nak ambik hamba Allah ni..
lalu turun lagi satu malaikat ni ,ukur lah perjalanan die..
ikut kiraan , dekat lagi die nak sampai ke destinasi tu.. maka malaikat rahmat lah yang ambik die..
sekarang,, nampak tak??
keampunan Allah itu cukup luas..

awal ramadhan: Rahmat ( bagi orang yang kurang buat dosa)
pertengahan: keampunan ( bagi yang melakukan dosa2 kecil)
akhir: Pembebasan api neraka (bagi yang melakukan dosa2 besar)

so,, grab it.. insyaAllah..

peringatan untuk diri sendiri and all readers..
sampaikanlah walau sepotong ayat..=)


2 comments: