Thursday, September 15, 2011

moral??

salam..=)
balik tak minggu ni??
aku ingat xnak balik..(dah seronok ni dengan study group and budak2 tutor yang GEMPAK sangat..)
tapi mami ajak balik pahang(my pak ngah punya rumah.)...
kawan2 pesah.. FAMILY first..
so ok lah.. e balik ye mummy..(gembira jugaaakkkk=))


ok.. tibe2 nak bercerita tentang .....
mesti pernah kan dengar cerita pasal ade sebuah kampung yang solat jemaah tue..
mereka ni jahil dalam bab solat ni kot..
sebab kalau jemaah, mereka ikut je perbuatan imam..
kalau imam takbir..
takbir la mereka..
kalau ruku',
ruku' lah mereka..
kalau sujud,
sujud lah mereka..
nak dijadikan cerita..
masa sujud..
kaki imam dengan secara TAK SENGAJA nya TERtendang atau TERsepak kaki makmum yang kat belakang dia..so, bila receptor die detect information from the external environment..(AMBOI!!!!)..si makmum tu ikut la ape yang imam tu buat ..diSENGAJA sepaknya makmum kat belakang..n yang belakang sepak yang belakang sampailah akhir...

kelakar tak cerita ni??
dengar macam tak logik kan??
tapi KITA ni tugasnya GELAK je ke??


ade lagi satu yang betul2 berlaku depan mata..
masa solat berjemaah ni..
ade budak-budak dan kakak-kakak..
yang pasti budak2 tu bukan lah budak sangat pon.. dalam form 1,2,3 la juga..
tengah2 dok solat ni..
tibe2 si orang (which is ADIK2) tertendang seorang makmum dibelakangnya( which is kakak.. kawan aku laa)
tendang time solat ok je lagi.. TER kan.. lepas solat boleh minta maaf..
TAPI!! si budak ni, lepas tendang terus minta maaf..(maaf ye kak).
n sambung solat balik..

sedih nya..
tak kan tak tahu kot dalam solat tak boleh bercakap?

salah siapa??
ibu bapa?
guru2?

teettttt.. salah...
SALAH KITA..
sebab rasa cerita ni lawak la sangat..
padahal berat amanah yang kita pikul ni..

so moral dia???

tuntulah ilmu dan sampaikan la..

kata pemuda harapan bangsa kan..
harapan agama ...

so,, JOM!!

inshaAllah...

2 comments: