Sunday, December 22, 2013

minggu Imtihan

Assalamualaikum w.b.t

pejam celik, dah akhir sem dah.
dan dah bermula pon minggu study week untuk pelajar Usim.
ada universiti pula yang dah bermula pon final exam.

rasa sem ni lebih 'laju' dari yang lain. tahu2 je dah akhir sem. tak perasan pon masa berlalu. dan sedar, quiz2 dan test banyak membantu. kalau tak ada quiz dan test, tak rasa pon kita ade ulangkaji.

macam biasa, this sem still ada 2 subjek exam in a day. subjek yang terpilih sem ni adalah....
electric n magnetism dan thermodynamics. both are physics subject.
1st and 2nd sem sem dulu, yang jadi macam ni pon subject physics juga . instrumental n experimental bersama modern physics n 2nd sem wave n vibration bersama mechanic.

so, sebabkan dah sem 3 pon jadi macam ni, maka kami pasrah. biar je la. kita pon, belajar je laaaaah.

pesanan untuk diri sendiri dan semua yang melalui study week ni,,

1) kebiasaannya study week ni emosi akan sedikit terganggu. biasa la. stress kononnya. maka, elakkan lah diri untuk terjebak dengan gangguan emosi. kuatkan jiwa. banyakkan doa. agak2 nak marah tu. ambil wudu'. 
insyaAllah. terasa2 sikit tu biasa lah . depends on how we control our feelings. 

2) banyakkan study group atau study dalam group (walau hakikatnya dalam rumah ni saya sorang je ambil course physics)

3) elakkan pembuangan masa yang banyak.

4) belajar bukan untuk final

dan yang paling utama..

Doa, Usaha, Tawakal..

Go ily GO!!




No comments:

Post a Comment