Wednesday, June 4, 2014

Crutches.. =)

assalamualaikum,

Majoriti IPT tengah minggu final or study week ni. and Usim students tengah minggu study week. before exam haritu , macam-macam perancangan buat untuk study week. Biasalah, study last minute punya kes.

Tapi, kita kena sedar,
Kita merancang.
Allah yang Maha Kuasa yang tentukan.

and cerita penentuan tahap pengalaman ni,

I crack my foot a week before study week.

macam mana boleh jadi?

ok ni lawak.

Buat assignment statistics sampai tengah tengah pagi sebab kena hantar malam tu. take a short nap pukul 2 pagi sebab memang azam nak bangun siapkan. so woke up on 3 am. kaki kebas (maybe sebab i slept not in proper way. depan meja. entah tak ingat) tapi nak dijadikan cerita , i lost my balance and my whole body weight pressured on the foot..
and
crack.
ouch.

sakit dia astaghfirullah..

"kalau kita patah ke retak ke memang ade rasa nak pitam"
tapi masa tu mana ingat.

yang pasti masih tengah2 pagi tu memang gigih nak cari ubat sapu. naik tangga siap macam nak pitam.  sebab memang sakit lah.
Alhamdulillah Allah mudahkan aku jumpa ubat tu.
balut kaki n sleep. (nasib baik memang ade bandage sebab kalau main silat tak injured macam hebat sangat =))

nak dijadikan cerita kena hantar je hospital Serdang sebab disyaki retak. dan memang retak pon. alhamdulillah sikit je.
tapi eventhough sikit, kalau boleh memang tak nak ingat sakit dia macam mana. ngilu.

macam mana lah yang kalau accident tu. kesiannya..=(

masa baru dapat tahu kena hantar ke hospital serdang untuk confirmation tulang retak. akward betul naik wheelchair keliling klinik bila orang pandang2.

kat Hospital Serdang tu lama. ramai sangat orang sakit. kesian kepada wani yang meneman. lama betul.

kalau orang kata nak cari kawan ketawa sama sama tu senang. kawan susah sama sama tu payah.

its wrong.
and aku pun tak pasti can i be that person who susah sama sama macam housemate 72.

emotionally,
sampai satu ketika aku rasa down tahap nano. fragile. lemah. sebab tak sampai hati, tak sedap rasa nak susahkan orang. tak sedap rasa sampai kita jalan pon ade orang perhati. ade orang yang macam sedia nak sambut kalau jatuh. maybe some people like that some kind of attention. but not for me at that time.
tapi ade kawan aku pesan, memang dalam keadaan macam ni kita perlukan bantuan orang. take it positively. masa ni lah kita belajar buat baik dengan orang. senyum lebih sikit sebab semua org perhati kan. And, kita bagi peluang orang buat pahala sebenarnya dengan membantu kita.

yang pasti

Allah nak tunjuk
*mungkin aku ade buat salah dengan orang . yang aku sedar. yang aku tak sedar . yang tak bermaaf.
maka ampunkan aku. maafkan aku.

*macam mana kawan yang setia yang baik yang ikhlas bantu kita masa susah dimana kita pun tak pasti boleh jadi macam tu. (which we have to try)

sekarang ni sebab tajuk dia crutches

nak kongsi cara pakai crutches. (my first time)
kat HEP usim ade sediakan perkhidmatan pinjam tonglat dengan cagaran RM 70.


mula mula ade sebelah je tongkat. tapi serius susah nak jalan sebab nye kaki kiri tu memang tak leh pijak.
so better use two sides.

tapi kalau guna sebelah pon, tongkat tu letak kat sebelah yang sihat. kalau kaki kiri injured, letak side yang kanan. sebab nye tongkat tu akan support kaki kita yang lemah.
 so gerakkan kaki kiri (if ijured kiri) bersama tongkat. then langkah yang kaki yang baik.

mula mula aku salah buat, tongkat letak kat kaki yang injured. tapi setelah baca baca kat internet. baru tahu.
see, salah cara. 


then kalau guna kedua belah. tongkat akan menggantikan kaki kita yang injured.
hayun kan tongkat kehadapan, then langkah kaki kita yang elok.
kalau naik tangga, kaki langkah dulu. kalau turun tangga tongkat langkah dulu.

senang je, awal awal memang letih sikit. =)

apa apa pun, refleksi diri. semoga kesusahan seketika ini memberi kesearan yang berpanjangan. insyaAllah.

abang blanje "get well soon"
secara psikologi, kalau kita tak sihat, demam sekalipun, kita akan tend to emotioal, sensitive bagai. so this kind of things do help. ok Mengada sangat.




terima kasih semua. terima kasih 72. terima kasih dijah. terima kasih AP. terima kasih kepada yang mendoakan.

get well soon to my foot. =)

No comments:

Post a Comment