Sunday, October 11, 2015

Jaulah Ramadhan HCM part 2

MasyaAllah
lamanya aku ambil masa nak sambung part 2.
maafkan sis.

bismillah.
Assalamualaikum.

jadi kita sambung jaulah ramadhan haritu, part 2. berkenaan hari pertama kami bertiga disana. (Bahasa Rojak melampau Alert)

Bertolak ke KLIA pukul 2 pagi. Siap jumpa geng Global Islamic Student Outreach Usim (Giso) Vietnam lagi. Flight difahamkan pukul 6.25 pagi and suppose to be sampai kat Tan Soon Nhat Airport pukul 7.05. tapi rupanya, flight will be on 7.25. terlajak an hour from schedule time. Bila schedule lari, we decided not to check in hotel first but to continue our journey to Cu Chi Tunnel straight away. tapi Cu Chi Tunnel tak boleh straight from airport. MAHAL. ye la. taxi airport. what do you expect. So, nak murah kan. kena pergi Ben Tanh Market dulu.

Newbies Backpackers Rules

no 1) print itinerary. itinerary kena lengkap. nama dan alamat tempat nak pergi. sebab communication barrier might be a problem .

no 2) jangan malu bertanya

kalau taxi airport, kene charge 200 dong.
dalam rm30++ per pax nak pergi Ben Tabh Market. mahal oiii.
so, tanya la kat info counter for tourist kat situ, How to go Ben Tanh Market, cheaper way?
diorang ajar naik bas kat situ. ade lah dalam rm 2 je sorang. Jumpa Mr Danial, he teach us to go to Cu Chi Tunnel tu from Ben Tanh Market. dalam bas borak pulak dengan Alice, si gadis manis yang lead us naik bas ke Cu Chi tunnel.

Bersama Alice
6000 dong bas ke ben tanh no 152
jalan kaki ke stesten bas mana entah lepas tu naik bas 13 ke Cu chi tunnel dalam 7000 dong,
pastu ade tukar bas 79 ke Cu Chi dalam 6000 dong. overall, sorang tak sampai pun rm15 nak pergi balik.
Alhamdulillah, succed sampai Cu Chi Tunnel, without travel Tour. naik hop hop bus.
tiket masuk Cu Chi Tunnel. 90 000 dong.

okay, now here's the problem. Our Beg. (kitorang kan belum Check In)
dan disana tak menyediakan locker bag. okay gais. ingat ea. TAK SEDIAKAN LOKER BAG.
Menyesal tak berguna.
beg memang tak banyak barang, tapi bila lama berjalan, sakit jugak la bahu.

Balik
here's another mistake. sebab dah too tired berjalan dalam Tunnel tu sambil mengangkut bagpack baju ni. nampak je bas 70 berhenti tempat kami turun tu. kami naik. nak keluarkan iti tanya pak cik bas pon tak larat. penat melampau kan? suka lah nak diingatkan . kami pergi masa ramadhan. panas, haus dan letih. then bas tu pass kat bas no 122. then kami memang tertidur la sepanjang perjalanan. sedar2 je dah ade kat stesen bas mana entah. scary kan? mujur tidur kami tadi dapat la gain energy balik. Then tunjuk kat driver bas to yang kami nak pergi Ben Tanh Market, Pham ngu Lao (tempat hotel). dia pon letak kami kat tempat parking bas no 04. (diorang tak pandai english taw. just showing iti and using body language).

Allahuakbar.
penat nya. jujur, kami memang teruji.
satu lagi nak cari hotel, dah la letih. haus. dok cari hotel berjalan je sebab bas kan berhenti kat stesen bas. bukan macam taxi , berhenti depan hotel.
283, Dai Huy Huong, Pham Ngu Lao.
nak sampai ke lot 283 tu, mmg mencabar emosi. tapi dalam Ujian emosi tu, teringat sesuatu.

before the journey begin, aku baca balik term jaulah, ye lah kan. tak kan nak guna sesuka hati sebelum faham What is JAULAH

yup. jaulah, kembara. dan seorang blogger (tak ingat siapa) define jaulah sebagai kembara. dimana, kita perlu banyak bersabar sebab akan face dengan ujian.

lepas dah sampai and fresh up. kitorang ambil taxi ke Masjid Al-Rahim. dengan harapan dapat berbuka kat situ. dan harapan tinggi, makanan berbuka disediakan.

sampai je masjid, semua orang dah duduk depan makanan dan baca salawat serta zikir. kami masuk lah duduk. senyum2 sikit. tiba tiba, sorang2 ahli masjid datang dan hisangkan makanan, dari bubur, air kopi, sejuk, hinggalah dessert. perasaan?

speechless.

dalam sehari penuh ujian. Allah tamatkan dengan manisnya perasaan berukhuwwah. lepas solat, kami mulakan aktiviti blend in dengan masyarakat. borak-borak. alhamdulillah dapat kenal dengan insan yang baik baik. mak cik wan (yang pernah menetap di singapore), messy (saudara baru) dan Sarah ( a chinese muslim).
 mak cik wan pandai cakap melayu, seronok borak. =)

mak cik wan ni ade rumah tumpangan sebelah masjid. mmg selesa. sayang kami dah book hotel untuk 2 malam. kalau tak memang dah pindah dah. beside, mak cik ni jugak ade travel tour. boleh la buat GISO (nanti sis cari balik contact number mak cik tu ye).

alhamdulillah.
end of day ONE.



Hati memang perlu diketuk dengan UJIAN supaya kita kenal erti NIKMAT
manisnya NIKMAT Tuhan

No comments:

Post a Comment