Sunday, October 11, 2015

Part 3 Jaulah Ramadhan HCM (Day 2)

Bismillah,
kita sambung lagi dalam part 3 Jaulah Ramadhan HCM kita

2 jam perjalanan ke Mekong River. setelah hari semalam yang kami jalani perjalanan yang memenatkan. kami pilih untuk ikut travel tour ke Mekong River . yup, kalau nak pergi Mekong ambil lah guide ye kawan-kawan.

meet
Eriq (guider)
Nicholas (Italian Doctor)
Meity Gracia, Agnes , Aunty dan Uncle (Chinese family dari Surabaya, Indonesia)
New Zealand couple
Chinga dan kawannya (Tourism student from Nepal)
Henry and Mell ( young couple who have travelled a lot)

firstly, singgah try tropical fruit kat taman apa entah. masa makan siap ade persembahan nyanyian dari pihak mereka. (but, yeah, we can eat. Ramadhan kan. puasa)
sumpah, terliur wei tengok buah-buah fresh tu. tapi, guider bagi kami plastic untuk bungkus. yang keluarga aunty tu, diorang sangat celebrate kami. hulur plastic bagai. in fact. dia yang suruh guider bungkuskan buah for us.

Mell tanya "it must be hard?"
then we said "no, we use ro it"
cewah. tapi betul lah kan. sebab tu ada puasa2 sunat untuk bagi kita practise sebelum jalani bulan Ramadhan kan. Henry and Mell, both tak suka nangka. diorang ni student yang work part time and guna duit tu untuk travel. so inspiring

Mekong River
Naik sampan dengan Nicholas and Eriq. at first, dia macam tak campur dengan orang sebab he used to travel alone. tapi lama-lama seronok je. sambil naik sampan, sambil eriq nyanyikan lagu. (ade dapat naik sampan package orang layan nyanyi lagu? hahaha. guess what. diorang suka lagu 1 Malaysia. =D

aktiviti sampingan lain.
lawat tempat lebah. diorang minum air kot. tak tahu lah rasa dia .
lawat coconut village, tapi memang mampu tengok je la.
ingredient coconut candy, natural. takde campuran lain. insyaAllah halal.


Next, naik kereta kuda dan lawat Temple. Alhamdulillah sebelum ke temple kami sempat solat Jama'.
BTW, kalau u alls ambil trip half day, memang kena minta masa untuk solat Jama' taw. unless tak sempat or too rush nanti.

dan balik ke hotel. Fresh up. n pergi ke Masjid Ke 2.
masjid ni tak ramai pandai cakap english. tapi ade seorang gadis ni, Rohima.
dia bawak kami jalan-jalan lepas solat. pergi beli makanan halal sebab nak rasa sangat.

macam mana jumpa Rohima?
tengah borak-borak dalam masjid. sebelah kipas. Mika kata "wey, nak makan lah roti vitnam ni. macam mana nak cari makanan yang halal ni"

tiba-tiba Rohima datang on kipas dan tanya kami dari mana. pastu terus tanya dia pasal mana nak beli makanan halal. dan dia terus janji lepas solat tarawikh, dia akan bawak.

Powernya kata-kata itu doa.
dan Powernya Doa ketika Musafir.

end of part 3.




mell and Henry

Nicholas

Family from Surabaya
baik sangat. 

bukan macam Malaysia yang ade surau kat mana-mana.

No comments:

Post a Comment