Wednesday, August 31, 2011

123 cat run run.

123 cat run run.. nothing like u the one..

i miss u..
always do..

today is a special-Day..
no longer listen to the fray..
raya songs along the way..
balik kampung yeay-yeay..after raya pray..
wut else we're gonna do-ey??
plz mum and dad..
forgive us occay?
dear son in God path we should stay..
thats all mummy want to say..

SELAMAT HARI RAYA..

Monday, August 29, 2011

maaf zahir batin..

selamat hari raya..
maaf zahi batin..
maaf untuk segala salah silap..



this is the last year i celebrate in kg melayu jb maybe.
everything yang happen ade hikmah kan??
senyum ku kerana percayaku terhadap HIKMAH dariNYA.

song mood:
still....



Pulanglah

Artist: Aishah
Sayang
Di hari yang mulia ini
Ku pohon keampunan
Hanya satu yang ku pinta
Pulanglah

Termenung ku sendiri
Memendam rindu tidak menentu
Kasih suci murni yang kita bina
Hapus hancur oleh kata fitnah

Di pagi hari raya
Hati sayu mengenang dirimu
Mudahnya kau menggantikan diriku
Seolah cintaku tak berharga

Apakah suratan
Aidilfitri satu titik akhir
Sekian lama bercinta
Kau tiada di hari mulia

Keampunan ku pohon
Sekiranya aku yang berdosa
Pulanglah ku merindui mu sayang
Ku menanti dengan hati rela ( jiwa raga )

Pulanglah kepangkuan ku oh... sayang
Ku menunggu mu di hari raya

maklumlah....1st year KOT!!!
get ready for tomorrow..
will be "so much drama.."
i miss u..

Sunday, August 28, 2011

pemergian yang bakal ku RINDU..




Ramadhan kian meninggalkan kita..
sedihnya..
Ya Allah,, ketemukanlah aku dengan ramadhan pada tahun hadapan.
amiin..

seperti ramadhan tahun lepas,
kami diduga dengan peperiksaan trial spm..
dan pada tahun ini pula,
mid semester..
semoga peperiksaan kami dan ilmu kami diberkati..
insyaAllah..
bak kata seorang pemimpin (insyaAllah bakal pejuang agama kelak=))
kita tak perlu asingkan ibadah menuntut ilmu dengan ibadah ..
tapi,, rebutlah keberkatan ramadhan..

MUJAHADAH ITU PAHIT, KERANA SYURGA ITU MANIS..

bicara tentang ramadhan,,
teringat kenangan lalu..
ramadhan bersama si teman2..
iftar..
tarawikh..
......
rindunya..
rindu pada kalian tidak terhingga..
manisnya pertemuan tu kan??

alhamdulillah,,
Allah perkenankan doa aku nak bertarawih di smkakl serta berimamkan kawan2 yang soleh2 ni(insyaAllah)..
alhamdulillah...(suka tak terhingga=))
maklumlah,, kat puteri wilayah kan perempuan je..
yang imam pon kami-kami aje..
tapi.. MANIS juga taw..
betul2 tak kawan2?
pengalaman ajar erti kehidupan kan..

tarawikh di KKNC tak kurang juga??
tazkirah mantap dari kawan2..
=)
pengisian untuk rohani..
maklumlah,, lepas perut kenyang,, ape kate bagi jiwa pule makan kan??

sungguh,,
bakal aku rindu RAMADHAN..





perkongsian=p..

Antara doa-doa di dalam Al-Quran:

ღ Doa supaya tidak berputus asa. [Maryam (19):4]
ღ Doa dilapangkan dada dan dipermudahkan urusan. [Thaha (20):25-26]
ღ Doa mohon kurnia rahmat dan petunjuk yang lurus segala urusan. [Al Kahfi (18):10]
ღ Doa mohon keampunan atas kesalahan meminta sesuatu yang tidak diketahui hakikatnya. [Hud (11):47]
ღ Doa mohon diberi keputusan yang baik. [Al A’raaf (7):89]
ღ Doa mohon kasih sayang untuk ibu bapa. [Al Isra’(17):24]
ღ Doa mohon dihindarkan dari fitnah dan diselamatkan dari tipu daya orang kafir. [Yunus (10):85-86]
ღ Doa memohon kesejahteraan dunia dan akhirat. [Al Baqarah (2):201]
ღ Doa memohon keampunan dan rahmat. [Al A’raaf (7):23]
ღ Doa memohon agar diterima amalan. [Al Baqarah (2):127]
ღ Doa dicukupkan keperluan. [At Taubah (9):129]
ღ Doa mohon agar mensyukuri nikmat Allah. [Al Ahqaf (46):15]


Sesungguhnya Allah suka mendengar rintihan doa hamba-Nya. Yang jemunya kita, bukan Tuhan. Tuhan tidak pernah jemu mendengar dan menjawab doa hamba-Nya.~
insyaAllah.. :)

Thursday, August 25, 2011

sukee....



alhamdulillah..
lepas meng'compress ' our class..
there's no class on friday!!
thats mean,
i can go back home earlier..
Thank you si KETUA KULIAH..=p

pergh..
i am so excited..
baru sebulan dah rase macam tak tentu arah..

alhamdulillah dapat kat nilai..
kalau tak,, matrikulasi perak. jauh jugak tu kan??


k,, nak tunjuk gambar IFTAR..





this photo was taken when i am joining Iftar smkakl-nilai..
cewah.. usim,uia n miat smkakl..
thank you teman...=p
makan NASI ARAB sampai LEBAM..=p


ni pule iftar kat masjid PUTRA NILAI..
dapat jugak merasa iftar kat masjid.
maklumlah... xada kereta,, so iftar kat kolej je la..
tiap2 hari menu same..
so bile dapat iftar kat masjid,, menu BAZAAR laa..
(air kelapa tetap WAJIB...=p)
terima kasih pengerusi induk sebab menjayakannya..
n thanks to Allah..


ni iftar bersama kelas TS08..
lepas exam..
muke happy ,, tapiii...
hihihi....
terima kasih kawan2..=p

glad to be home...
iftar dengan family pule..=p



Sunday, August 21, 2011

repairing it..

tarik nafas sikit!!!
huh..
how am i feeling today?
trying to repair it..
dont want to spoil the barakah of ramadhan..
kadang2 marah diri sendiri sebab cannot control temper..
tapi saye xmarah pon.. sebab diamkan je la it become so PANAS..
ubat hati lah wahai ily!!!


“Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya.” (Riwayat Abu Naim)

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam.” (Riwayat Bukhari & Muslim)


10 ramadhan terakhir dah..
cepat sungguh masa berlalu..
belum puas rasanya..
hope i didnt waste it..

hurm..
tak sabar rasa nak cuti..(seminggu je pon..huhu)
tapi betul hati dah macam tak terubat.. want to see ur face mummy..
want to watch it all day long..=)
tak puas rasanya semalam..
mummy asik ajak balik, and i always refuse..
bukan sebab tak nak..
tapi sebab kerja berkumpulan yang sangat banyak..
tak salah kan orang KL rindu rumah??
(ulin mesti faham kan??)

dalam tak sabar nak bercuti..
sangat SABAR menunggu raya..
taknak sambut raye pon ade juge..
this year will have so much different..
huh..
mengeluh panjang.........

bersediakah kamu sang hati??




And they brought upon his shirt false blood. [Jacob] said, "Rather, your souls have enticed you to something, so patience is most fitting. And Allah is the one sought for help against that which you describe."

Dan (bagi mengesahkan dakwaan itu) mereka pula melumurkan baju Yusuf dengan darah palsu. Bapa mereka berkata: "Tidak! Bahkan nafsu kamu memperelokkan kepada kamu suatu perkara (yang tidak diterima akal). Kalau demikian, bersabarlah aku dengan sebaik-baiknya, dan Allah jualah yang dipohonkan pertolonganNya, mengenai apa yang kamu katakan itu."
(surah yusuf:18)



☑ Yang Singkat Itu WAKTU.
☑ Yang Menipu Itu DUNIA.
☑ Yang Dekat Itu KEMATIAN.
☑ Yang Besar Itu HAWA NAFSU.
☑ Yang Berat Itu AMANAH.
☑ Yang Mudah Itu BUAT DOSA.
☑ Yang Susah Itu SABAR.
☑ Yang Sering Lupa Itu BERSYUKUR.
☑ Yang Mendorong Ke Neraka Itu LIDAH.
☑ Yang Berharga Itu IMAN.
☑ Yang Ditunggu Allah Itu TAUBAT

kau tak paham .. so baik DIAM..

still doing our TUH assingmnet..
tinggal 2 orang je yang still continue doing it..
takpe,, there's someone watching..=)


saye tak suka diberi harapan then musnah macam tue..
syukran mummy for coming..
ada sedikit tenang melihat muka mami..=)
im sorry abang.. sebab jenguk e,, abg terlepas ur match..



KAU TAK PAHAM.. KAU TAK TAHU.. KAU TAK RASA..

dont u think that we must respect others??
(tak rasa macam tu ke?)
everybody has their own way to express feelings right?
bukannya harm kau pon..
not even a bit!!

so?? cant u respect others feeling??
u dont even know me!!
u even didnt know us..
u even didnt know the true situation..
dont act like u were right..

sebab kau tak tahu.. baik kau diam..
if i didnt hurt ur feeling.. then dont hurt mine..
k?? cool la derr..

eh,, tq kak aisyah n kak sha!! tq for making me realised that there's someone with me..

ukirlah senyuman walau ia pahit..=)

no wonder i miss u like crazy SWC!!

Sunday, August 7, 2011

iman + puasa = taqwa

assalamualaikum w.b.t..

haritu selepas exam mid sem (yang tak nak diimbas kembalikan ape jadi hari tu..huh!!!!!!) ,
ustaz sanusi bagi sedikit pengisian rohani selepas iftar..(LIKE3!!)
alhamdulillah..
kite dah kenyangkan perut, biar kite kenyangkan hati kita, jiwa kita dan iman kita dengan pengisian rohani pule insyaAllah..

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.
(al baqarah : 183)



ustaz kata, sebelum ni kita namakan ramadhan kita as MADRASAH RAMADHAN..
bila sekarang ni,, kita up kan sikit lagi.. UNIVERSITI OF RAMADHAN..
insyaAllah..

Allah ada 100 rahmat . 1 rahmat dikatakan untuk makhluk kita yang kat dunia ni..
manusia, haiwan, tumbuhan,,, semua kongsi 1 rahmat ni..
kenyang kita, sihat kita, gembira kita, tenang kita.. semua yang 1 rahmat ni..
lagi 99 rahmat tu, untuk di akhirat kelak.
wallahu'alam.

keampunan Allah ni cukup luas..
ade satu cerita ni,,
ade seorang hamba Allah ni dia dah bunuh 99 orang dah..
tibe2 die rase macam insaf, then die jumpa seorang ahli ibadah ni..
di tanya kat ahli ibadah tu kalau die bertaubat, Allah terima tak taubat die..
then ahli ibadah nie kata lah yang taubat die tak diterima (sebab dah ramai sangat dia bunuh ni).
pastu, die bunuh ahli ibadah ni..
99 + 1=100
lepas tu, die jumpa pulak seorang ulama' ni(orang alim)..
die tanya kat orang alim tu, allah terima ke taubat die yang dah bunuh 100 orang..
pastu orang alim tu suruh die pergi ke kampung yang dalam die,, semua orang baik2, soleh2.
dalam perjalanan ,, hamba allah tu meninggal..
lalu turunlah 2 malaikat ni,, (1 malaikat rahmat, lagi malaikat azab.
mereka berbincang la sape yang nak ambik hamba Allah ni..
lalu turun lagi satu malaikat ni ,ukur lah perjalanan die..
ikut kiraan , dekat lagi die nak sampai ke destinasi tu.. maka malaikat rahmat lah yang ambik die..
sekarang,, nampak tak??
keampunan Allah itu cukup luas..

awal ramadhan: Rahmat ( bagi orang yang kurang buat dosa)
pertengahan: keampunan ( bagi yang melakukan dosa2 kecil)
akhir: Pembebasan api neraka (bagi yang melakukan dosa2 besar)

so,, grab it.. insyaAllah..

peringatan untuk diri sendiri and all readers..
sampaikanlah walau sepotong ayat..=)