Thursday, September 15, 2011

Contengan..=p

salam..

aku sebenarnya baru first time baca novel Hlovate ni..
dari dulu teringin nak baca tapi tak berkesempatan..
ye.. aku bukanlah si novel addicted..
tapi aku bukan enti-novel..
baca je, cume maybe lambat kot..(tapi kalau bagi komitmen kejap je KOT!!)




CONTENGAN JALANAN
post kali ni tentang contengan jalanan,Hlovate
Fuhh..
1st novel Hlovate yang dah pun menangkap jiwa ak..
different from any novel.
Hlovate lain..
contengan jalanan ni lain..
ade numerous(haha) meaningful things in there.

THE MAN WHO DECIDE TO CHANGE ON THE 12th hour dies on the 11th..
hurm.. takut x?

selalu rasa nak berubah.. tapi selalu rasa nak tangguh.. tak takut ke 'dies on the 11th'? (11th hour ni quote bi ni.. maksud nye saat akhir, if im not mistaken.. =p)

bila baca novel ni sedih ..
xmacam novel lain..
yang sedih nye sebab jalan cerita watak yang perit..
sebab ending watak yang sedih..
sebab watak kematian orang tersayang..

tapi..
lain..
different..

yes,, memang dalam novel ni fend hilang chad..
(which is sedih jugak.. haish!! perempuan kot.. emosi kaaaannn..)


dah bace novel ni pon rase nak memiliki jugak..
sebab.. terlalu MEANINGFUL..
must READ..






( ambik dari blog orang... maaf.. cume ia sangat menarik untuk dikongsi)






teringin nak tengok 'sketcbook' tue..
hahaha.. ade ke?
rase tak puas dengan hanya membayang.
seronok nye Chad dengan Fend dapat pulun time Ramadhan..
sedih tetamu istimewa itu dah berlalu..
rindu..
Ya Allah..
pertemukan lah aku dengan Ramadhan akan datang.. amiin..

lagi satu tentang buku ini yang paling touch sekali..
sebab hati yang keras pon boleh berubah..
cerita K2 sangat speecless..
=P

ade satu getaran lepas baca..
Getaran Jiwa??
entah..

just..
i want u to read it..
YES YOU!!!
nampak tak tangan saya point kat mana ni..
tu!!
awak tu hah!!
hahaha..



p/s: terima kasih anis syazwani for giving me chance to read this..
appreciate tak terhingga..







moral??

salam..=)
balik tak minggu ni??
aku ingat xnak balik..(dah seronok ni dengan study group and budak2 tutor yang GEMPAK sangat..)
tapi mami ajak balik pahang(my pak ngah punya rumah.)...
kawan2 pesah.. FAMILY first..
so ok lah.. e balik ye mummy..(gembira jugaaakkkk=))


ok.. tibe2 nak bercerita tentang .....
mesti pernah kan dengar cerita pasal ade sebuah kampung yang solat jemaah tue..
mereka ni jahil dalam bab solat ni kot..
sebab kalau jemaah, mereka ikut je perbuatan imam..
kalau imam takbir..
takbir la mereka..
kalau ruku',
ruku' lah mereka..
kalau sujud,
sujud lah mereka..
nak dijadikan cerita..
masa sujud..
kaki imam dengan secara TAK SENGAJA nya TERtendang atau TERsepak kaki makmum yang kat belakang dia..so, bila receptor die detect information from the external environment..(AMBOI!!!!)..si makmum tu ikut la ape yang imam tu buat ..diSENGAJA sepaknya makmum kat belakang..n yang belakang sepak yang belakang sampailah akhir...

kelakar tak cerita ni??
dengar macam tak logik kan??
tapi KITA ni tugasnya GELAK je ke??


ade lagi satu yang betul2 berlaku depan mata..
masa solat berjemaah ni..
ade budak-budak dan kakak-kakak..
yang pasti budak2 tu bukan lah budak sangat pon.. dalam form 1,2,3 la juga..
tengah2 dok solat ni..
tibe2 si orang (which is ADIK2) tertendang seorang makmum dibelakangnya( which is kakak.. kawan aku laa)
tendang time solat ok je lagi.. TER kan.. lepas solat boleh minta maaf..
TAPI!! si budak ni, lepas tendang terus minta maaf..(maaf ye kak).
n sambung solat balik..

sedih nya..
tak kan tak tahu kot dalam solat tak boleh bercakap?

salah siapa??
ibu bapa?
guru2?

teettttt.. salah...
SALAH KITA..
sebab rasa cerita ni lawak la sangat..
padahal berat amanah yang kita pikul ni..

so moral dia???

tuntulah ilmu dan sampaikan la..

kata pemuda harapan bangsa kan..
harapan agama ...

so,, JOM!!

inshaAllah...