Thursday, March 29, 2012

OUR Travelog Mahabbah (before journey)

assalamualaikum,

insyaAllah selepas berkali2 kertas kerja kami ditolak.. akhirnya, Allah permudahkan urusan kami dengan meluluskan kertas kerja rehlah kami..alhamdulillah..

setelah tidur bermalam di Taman negara, junggle tracking di gunung,kunjungan hujung minggu di berryls chocolate factory dan lawatan ke Pusat Sains Negara ditolak, akhirnya destinasi ke planetarium, masjid wilayah dan Bagan Lalang berjaya menyuntik hati Dr. untuk meluluskannya.


Alhamdulillah...

susah rupanya berurusan untuk lawatan ni..
nasib baik Pengarah Program danS.U jenis yang tabah..
PANTANG MAUT SEBELUM AJAL..
walau kertas kerja asyik di reject, kawan2 saya tetap usaha juga..

Travelog Mahabbah ini untuk memberi kami peluang bagi meluangkan masa kami bersama sebelum kami menduduki kertas final dan insyaAllah meneruskan ke bidang masing2 sekaligus menenangkan pikiran sebelum berhadapan dengan study week.
tarikh yang dipilih adalah : 31 March 2012..(nasib baik performance Dang tunda, baru x serba salah nak pergi...hihihi)

seronok handle MAKANAN dengan abidah , Arif aizat dan Pian.
and seriously, it s not as easy as EATING the makanan..
seriously..

mane nak cari ayam banyak2 kat nilai ni?
ade pasar basah ke?
bila nak pergi?
bila nak beli makanan?
budget cukup?
haha..=)

but, what i've learn is kerjasama and perancangan.
really helpful..
malu bertanya sesat jalan..=)
terima kasih kakak cafe (mak kepada abg,Baby,trisya n naufal yang comel..(=)
terima kasih mummy for the resipe and utensils yang mami nak bagi pinjam.
terima kasih abang sebab nak tolong hantarkan..(nanti e banje makan..!)
terima kasih papa ...
terima kasih org yang drive kereta haritu. hahaha
thanks to dear sponsors.. moga Allah melimpahkan rezeki kepada kalian dan keluarga.

and a big thank you kepada abid, Arif and Pian!!

esok mula 'main masak2'.. jom tolong!!! hahaha..

doakan perjalanan kami dan semuanya berjalan lancar..=)

insyaAllah,, bakal menyusul.. episod perjalanan kami..=)

Saturday, March 24, 2012

macam mana nak jadi baik.


"macam mana nak jadi baik?"

"untuk jawab soalan tu its the best to define baik dulu.."

"baik itu apa?"

"baik itu baiklah.."

"sesiapa yang beriman dengan Allah itu "baik"

"okey..."

"beriman dengan Allah tu macam mana?"

"apabila buat semua yang Allah suruh dan tinggal yang Allah larang.."

"hence, kalau selagi ada benda yang tak settle, tu namanya belum cukup baik lagi la tu."

"its about masuk kedalam islam seluruhnya. than that is 'baik'.."

something is better than nothing


-sedikit dari versus Hlovate-

untuk pesanan diri dan semua..

Wednesday, March 21, 2012

IMPAK SPM! Membumikan àmode : antara redha dan syukur






an peperiksaanspm 2010. Dengan harapan..moga tenang2lah adik2 menanti jawapan esok yang bakal tiba..


Adik2 harapan ummah..

Nadi ukhwah ini turut sama merasakan getaran yang dirasai oleh adik2 saat ini. Kerana langkah ini juga pernah melalui detik2 itu. Detik sebuah noktah perubahan tercipta. Detik Allah menyampaikan kasihNya buat kita yang bergelar hambaNya. Detik semua penant

ian kita tiba di akhirnya. Detik doa2 kita mendapat jawapan dari Allah.

Esok dan Jawapan doa dari Allah


Benarkah Allah bakal membenarkan permintaan kita. Benarkah perit jerih kita selama ini kan terbayar pahitnya? Benarkah hari esok akan membungakan wajah ibu dan ayah. Benarkah hari esok ceria pelangi akan terus menyinari hidup kita? Benarkah hari esok cita2 dan harapan bukan lagi sekadar bicara? Benarkah hari esok dunia masih bermakna untuk kita?

Atau esok menanti satu ujian lagi. Ujian setelah beribu ujian dilalui. Ujian demi ujian. Ujian yang pasti membuatkan kita karam dalam lautan kedukaan andai tidak perpaut pada keyakinan pada janji2 tuhan..

Adik2 generasi islam hakiki,

Sama2 kita koreksi diri. Sebagai hamba apalah saja yang kita punya. Tiada. Sedang Allah Pemilik segala.

Maka. Dalam kegelisahan, dalam getaran ini mari sma2 kita mendampingiNya untuk memgemis secebis simpati agar esok lebih bererti. Bukan bererti kerana kejayaan yang dimiliki, tapi bererti kerana Kasih dan redhaNya sentiasa menemani. Bereti kerana jawapan dariNya bukan sekadar natijah peperiksaan tp sebuah nokhtah perubahan. Jawapan doa yang mendekatkan lagi kita sebagai hamba dengan Dia, pemilik jiwa. Jawapan yang menyega

rkan jiwa agar terus subur di ladang dakwah dan tarbiyah. Jawapan yang membuatkan kita lebih yakin bahawa hidup ini ada yang punya. Jawapan yang membuatkan kita sedar hidup di dunia bukan semua ceria agar kita lebih tertarik dengan keindahan di syurga yang abadi selamanya. Jawapan yang membuatkan kita lebih mengenali diri sebagai hamba Dia yang paling Berkuasa.

Natijah peperiksaan esok bukanlah segala-galanya. Namun sekadar kayu ukur sejauh mana kita sebagai hamba dalam meyakini Allah yang mencorakkannya dalam sesudut ruang dalm hidup kita.

Andai Esok Natijah Peperiksaan Indah

Bergembira dan berterima kasihlah kepada Dia yang menghadiahkan. Syukur. Penuh yakin ia sekadar pinjaman bahagia dari tuhan yang Esa. Dan kita sebagai hamba kena terus meminta agar bahagia ini bukan sebentar sahaja, bukan sekadar itu sahaja tapi bahgia kekal sampai syurga biar ia bhagia yang menjadikan jiwa lebih akrab dengan Dia, Pemilik Syurga. Natijah Peperiksaan bukan menggambarkan segalanya tentang jawapan dari allah. Sekadar ujian tahap syukur kita sebagai hamba. Usah menduga kejayaan selamanya kerana ia skadar pinjaman dariNya. Terus bersyukur dan bersyukurlah. Kerana kita hanya hamba dan selamanya akan terus menjadi hamba.

Andai Esok Natijahnya Memberi Duka

La tahzan. Redha. Sabar dan terus sabar. Allah x pernah zalim terhadap hambaNya. Bukan bererti Allah x menjawab doa kita tapi Allah kan Maha Mengetahui. Allah menjawab doa kita dengan hikmahNya. Allah Maha bijaksana. Ada yang lebih baik Allah sediakan kita di hari mendatang. Andai sabar kita tebalkan, andai redha kita kukuhkan dalam hati nescaya cinta dan kasihNya pasti kan dirasai. Percayalah adik2. Saya telah merasai. Kerana itu coretan ini dikongsi. Jangan ditangisi kegagalan ini, kerana hakikatnya ini bukanlah pengakhiran untuk segalanya tetapi permulaan kepada sebuah perjalanan baru mencari dan mengenal tuhan pemiik alam.

Redha dan terus redha. Positif dengan Allah kerana di situ terletak kunci ketenangan dan kekuatan untuk meneruskan lagi perjalanan munuju Ad’n..

Penutup

Adik2 tercinta ku, pejuang agama..

Jangan terlalu takut akan lukisan masa hadapan. It is not created yet. Do ur best for today, then allah will give you a better tomorrow. Have faith. Esok pasti lebih baik andai setiap nafas hanya untuk allah, setiap amal hanya untuk deenNya, setiap pengorbanan hanya untuk meneruskan risalah rasulNya, setiap kelelahan hanya untuk ummah tercinta. Berbekallah adik2ku untuk hari esok. Sediakan jiwa untuk terus redha dan syukur. Ujian mematangkan iman, mengangkat darjat hamba kepada tuhan. Moga esok dipermudahkan jalan menuju bahgia bersama cintaNya. Redha dan syukur walau apa dari Dia. He know the best for us. Bittaufiq wannajah.


iLaHi LoVer,

..nabilah izzati…

..usim..

Tuesday, March 13, 2012

presentation!! =)

minggu yang sibuk..
tapi tetap senyum..=)
curi masa baca versus n VT..
(lambat kan?? haha, minat membaca saya lambat hadir dalam dir.. nak buat macam mana..)
tapi,, sekarang insyaAllah.. =)

dapat panggilan intercollege bola tampar..
lawan antara kolej, mean lawan dengan senior..
keputusan belum dibuat.. hati masih berbelah bahagi..
antara "pandai ke aku nak bagi masa ni?" dengan "bukan senang nak dapat panggilan macam ni"
panggilan ni macam hadiah sebab sama2 berjuang johankan KTS 2 dalam bola tampar tamhidi haritu.
tanya lampui hijau?
mami bagi alhamdulillah..
...........................................
lepas baca VT, rasa bersemangat nak main bola tampar..
sukan itu ibadah..

syukran team volleyball asrama puteri wilayah kerana tunjuk ajar..
syukran kawan2 sebab bagi semangat untuk cuba permainan baru ni.
syukran!!!

ok,, minggu yang busy bermula beberapa minggu yang lalu.
kami diberi tugasan ICT (buat animation kartun dalam powerpoint)
..task ni?? kalau cikgu suruh buat second time memang jerit2 tolak..
yang satu ni pon rasa macam nak muntah2. no!! never!! tak mahu lagi! haha
tapi seronok juga dapat kerja dengan kawan.. terima kasih ajahebat, bid gorgeous ang yani nurygcantik.. =)
dan saya?
masih ily_soft... (nama tu masih ada dalam hati...<3)
dan minggu ni presentation nye..(harini,, doa ye.. semoga segala berjalan dengan lancar.. semoga video tak sekat2.. semoga audio tiada masalah.. semoga semua lancar.. all the best semua!)

next task?
presentation bi..
research on problem among tamhidi students..
task with alia,syakir n azraai..
something happening ..(and a little bit of "RUMIT")
but thanks miss afzan . Ive learn to do some research and its aint easy eit?
presentation this friday.. insyaAllah.. go SUM 41!

next task,
arabic language..
we had to do some tamsil which is lakonan..
urghhhhhh..
dengan masa yang terus terusan mencemburui ni, memang lah sangat susah..
we've just finish our 5 pages skrip. and not yet translate. (esok ade test math.. bila nak mula translate ni????? )
this tamsil must be done on monday.. huhuhhu.. doakan juga ye.. semoga semoga perancangan lancar.....