Sunday, May 20, 2012

sedebik pengalaman 2

assalamualaikum w.b.t

yeay!! dapat menulis lagi.(tipu!! saya sedang menaip bukan menulis*_*)

erm, berdasarkan tajuk diatas , sangat jelas saya ingin bercerita sekali lagi tentang pengalaman saya.
ye, saya belajar banyak sangat semasa kerja ni.
padahal baru 2 minggu kan?
saya dah pegang kaunter sendiri.
ade seorang team trainer ni kata, "kau kene yakin. jangan takut2.kalau betul confident la."
erm.. betul kan.
kene lebih hati.
duit orang kan.

kene banyak bersabar bila berdepan dengan customer.
(to all readers,kalau jadi customer tu jangan cepat naik marah kat caisher taw, kami semua manusia yang kadang melakukan kesilapan. )
i've learn a lot.
dulu, kalau caisher lambat or blur2 je nak siapkan makanan kita or yang muka masam  mencuka, rasa macam panas la gak(tapi xpena marah taw!! sungguh.)..
tapi kene pikir, mereka or kami ni, terkadang ade mase penat, otak lambat, tension ke(kene marah dengan manager ke), haha..
mane dapat senyum 8hr straight masa keje kan?
 baru saya paham..
kadang rasa KAGUM n TERIMA KASIH sangat kat customer yang penyabar sangat..
syukur Ya Allah, Kau permudahkan urusan aku..
terkadang tu ade jugak berdepan dengan customer yang.. AMBOI GARANGNYA..
elok la aku ni senyum sampai ke telinga sambil greeting dia.
dia boleh dengan serius ala2 suruh aku senyap.haha.
tapi ak still senyum la.
customer kan..
nak tergelak pon ade.
sebab yang suruh ak diam tu nenek (i thing maybe this lady ni ex askar ke polis ke.) n yang datuk tu sangat comel sangat bila nak order makanan.
ragam manusia...



ade satu lady ni, woman actually.
datang seorang n order set kanak2 just untuk dapat a free key chain ni.
n ak macam terkejut, ape comel sangat ke key chain tu??
haha.. but ak happy bila tengok that woman macam happy sangat playing with that teddy bear key chain.=)
ragam manusia.

and lagi satu .. she's a mother to 3 teen kids.
but yang mother yang sangat excited to have that key chain while anak2 yang lain xnak..
wow!! sangat comel kan.. =)
bende2 macam ni la put a smile on my face..=)
sungguh sangat cute



ak mengaku, im not the one yang setiap masa boleh control my temperature, but now, ive learn to control it.
lepas kene marah dengan manager ke (tak ade sebab pon kene marah.haish.), then kene berdepan dengan customer n ak tahu ak kene SMILE!!! hahaha




tapi bukan lah ak happy sangat kerja ni.. HAHAHA..
bersyukur dengan apa yang ada.=)






erm, nak kongsi je dapat dari fb kak fatin..(promote ..hehe)
xde kene mengena dengan tajuk kan.. hahaha



Tuesday, May 15, 2012

sedebik pengalaman

alhamdulillah, saya diizinkan untuk terus menulis. walau memakan masa yang lama dari satu post ke satu post yang lain.
ingat nak menjadi penulis yang rajin semasa cuti.
tapi keinginan untuk mengenggam duit dengan usaha sendiri lebih memaksa.

alhamdulillah, saya mencapai tekad saya untuk cuba berdiri diatas kaki sendiri.
maklumlah, kerja lepas spm dulu orang yang panggil kan..
so kali ni, ingat nak pecahkan tembok sendiri yang sangat takut dengan public.
cuba nak berdepan dengan interviewer.
n i did it myself.
kagum jap dengan diri sendiri.
first day, nervous tak ingat lah. nak nangis pon ade..(eleh,, cengeng nye budak ni.. so what! hihihi)
thank you mummy sebab terus bagi e kekuatan untuk melangkah kehadapan..
tanpa menoleh kebelakang dan mengundur diri.
mummy dah lepas zaman tu,n i want to prove  that i also can mom.
(eleh, baru kerja sikit dah kecoh.. hahaha. )
bukan ape,, im too shy to face public.. serious!!
n thank u kawan2 kat tempat kerja ni sbb terima saya for who i am.
tak buat saya rasa kekok to be with u guys.
:-)
bila Gina tanya tadi, ily rasa seronok x kerja sini.. n saya fikir.. i think the answer is yes sbb kalian terima saya dengan baik. tq..



n to those who yang ade masalah macam saya bila face public.
jangan takut mencuba..
it helps insyaAllah.
macam lagu greyson chance

ull never enjoy ur live.
living inside the box
ure so afraid of taking chances
how u gonna reach the top

but jangan lupa to stay on ur line. doa jangan tergelincir.(for me too..)

dulu masa mula2 kene bercakap dengan public. rasa nak tutup muka .. tutup mulut..
tapi sekarang, alhamdulillah..
rasa lebih confident.
tapi betul, bila kita diuji, kita makin rasa dekat dengan Dia.
bila rasa tak tahan je, xsabar tunggu waktu solat. nak mengadu. luah macam2 kat Dia,
alhamdulillah.. :-)



p/s: tibe2 terdendang plak lagu ni kat otak aku..
teringat maizatul fasihah..

 Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji


-mai, ak suka lagu ni kann.. hahaha..-


ok maaf, lagu ni tak ade kene mengena..