Monday, October 13, 2014

Kalau nak berehat,kita rehat la kat syurga kan

Salam.
Eherm. Tajuk dia.
Haha. Ni bukan ala ala sharing moment ke ape.
Lagi lagi tajuk tersebut ditulis oleh seorang yang kuat tidur. Hobi tidur. Macam aku. Kot.  =D
Tapi sebenarnya nak share some sort of motivation.
Kalau dia terror, boleh lah take as satu peringatan.
But for me, aku mampu buat jadi motivation je dulu.

Pernah rasa macam letih tak assignment banyak?
Contoh macam tajuk research method tak jumpa lagi. Then assignment berbentuk research seperti Honors Seminar and Solid State tak settle lagi. Quantum Mechanics  50 pages assignment tak start lagi. Ok cukup cukup. Ajet ajet (sila baca bajet bajet) macam banyak sangat je kerja.

Okay tu belum lagi yang pagi ade seminar, malam ade meeting, esok pagi ade discussion, petang ade training pastu malam ade ape ape la lagi. Yang kena hantar ambik adik pergi sekolah. Ajar adik mathematic ke sains ke dalam masa yang sama homework kita pon sedang menggunung.
Kalah yb lah konon.

Pernah?
Kadang aku pun pernah rasa,
Pastu statement ni la yang bagi motivation. Nak rehat kan?
Eherm.
Sebab statement ni pun pernah come cross kat aku masa aku tengah lelah dengan dunia.

So, disini aku rasa, ni statement or reminder, or some sort of motivation ter ‘deep’ pernah aku dengar.
Lebih lebih lagi bila aku dambakan rehat.

Dan semoga keletihan itu bertukar menjadi kegembiraan.

Jadikan kerja kita ni sebagai satu jalan amal. (a big reminder for me too. Uhuk)
Wallahu’alam.
Sekian.

-Budak lemah teringin nak jadi kuat-


Wednesday, October 8, 2014

dah terjatuh terduduk silalah reti nak bangun.

Salam

I just came back from PPUM (pusat perubatan Universiti Malaya).
my school friend is being warded. my age. She just receive a big news. Very big. 
But, she keep smiling. She looks so tough to face the challenge.
She put aside her feelings, her emotion and welcoming her friends who visit her none stop.

She is so strong. i mean, really strong. 
i hope for ur fast recovery girl. 
n hope for you continue fighting.

dia dapat big news macam tu, yet she still keep smiling.
kita kena duga sikit, dah terjatuh terduduk tak reti nak bangun.

remind me , masa kaki retak dulu.

sikit je retak.

padahal kawan kawan keliling tahap support diorang.
pergh, marvellous, 
kawan dunia akhirat gitu..

tapi sampai satu masa tu, tetap down tumbang. macam ntah pape ntah.
bukan pasal sakit.
tapi pasal , letih orang pandang.
pasal letih orang letak attention kat kita.
pasal letih buat orang risau. buat orang susah.

lepas contact sorang kawan ni yang kebetulan pun kaki dia bersimen sebab patah. (not his first time)
so minta advice tahap macam meluahkan.
sebab rasa org lain tak faham, perasaan yang pelik ni.

ni lah nama dia dugaan,
n let others take their part untuk dapat pahala jugak.
orang lain risau bersebab.
kita dapat dugaan pun bersebab,
ada hikmah behind everything.

=)

"challenge is not for making us paralyse. but to discover who we are." -?-

ORANG HEBAT ADALAH ORANG YANG TERIMA UJIAN SEPERTI TERIMA NIKMAT.

COOOOOOOLLLLLL..=)