Monday, December 30, 2013

Pembelajaran luar kelas

Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Dah nak habis study week seminggu. Dan pada selasa ini , kami akan menghadapi paper pertama yakni aqidah. Nampak ibrah belajar subject aqidah dan dakwah ni. Walaupun dalam kelas macam ting tong je tak faham ustaz cakap apa dalam kelas. Bahasa arab semedang. Terangkan pon arab. Sebab lecturer semua international. Tapi sebenarnya balik kepada diri sendiri. Adik2 yang akan ambik aqidah dan dakwah nanti. Sebelum masuk kelas. Niat, kita ni belajar as da'i. Penting . InsyaAllah. Dan benarkan dan sediakanlah hatimu serta fikiranmu menerima ilmu ni. InsyaAllah.

N Allah tengok usaha. Bukan natijah.
Wallahu 'alam.

Pastu tiba- tiba terfikir .
Nanti bila dah berkeluarga.. (Amboi sangat)
InsyaAllah nak buat usrah sesama keluarga. (Waahh..)
Sebab kadang2 kita terlepas pandang certain isu2 ni. 
Paling2 kurang sebulan sekali ke. 
Huuuu. Seronok nye kan. 
Bina diri, keluarga dan masyarakat.
InsyaAllah. 


Sunday, December 22, 2013

minggu Imtihan

Assalamualaikum w.b.t

pejam celik, dah akhir sem dah.
dan dah bermula pon minggu study week untuk pelajar Usim.
ada universiti pula yang dah bermula pon final exam.

rasa sem ni lebih 'laju' dari yang lain. tahu2 je dah akhir sem. tak perasan pon masa berlalu. dan sedar, quiz2 dan test banyak membantu. kalau tak ada quiz dan test, tak rasa pon kita ade ulangkaji.

macam biasa, this sem still ada 2 subjek exam in a day. subjek yang terpilih sem ni adalah....
electric n magnetism dan thermodynamics. both are physics subject.
1st and 2nd sem sem dulu, yang jadi macam ni pon subject physics juga . instrumental n experimental bersama modern physics n 2nd sem wave n vibration bersama mechanic.

so, sebabkan dah sem 3 pon jadi macam ni, maka kami pasrah. biar je la. kita pon, belajar je laaaaah.

pesanan untuk diri sendiri dan semua yang melalui study week ni,,

1) kebiasaannya study week ni emosi akan sedikit terganggu. biasa la. stress kononnya. maka, elakkan lah diri untuk terjebak dengan gangguan emosi. kuatkan jiwa. banyakkan doa. agak2 nak marah tu. ambil wudu'. 
insyaAllah. terasa2 sikit tu biasa lah . depends on how we control our feelings. 

2) banyakkan study group atau study dalam group (walau hakikatnya dalam rumah ni saya sorang je ambil course physics)

3) elakkan pembuangan masa yang banyak.

4) belajar bukan untuk final

dan yang paling utama..

Doa, Usaha, Tawakal..

Go ily GO!!




Wednesday, December 18, 2013

segala kerja kita buat kat dunia ni..

bukan untuk nama di dunia.

noted.

Sunday, December 15, 2013

Big bad wolf dan blogrrr..

Alhamdulillah.. Kesampaian juga hajat ke BBW setelah berapa kali plan tak jadi. Walaupun ahad ade family day silat.. Isnin ade test thermodynamics.. Tetap nak kena hilangkan rindu kat adik yang tengah bercuti tu dengan pergi ke BBW untuk belikan english books untuk dia.

Ive spent a lot of time dekat dalam big bad wolf to without notice masa berlalu dengan pantas.
Tips di sana..

1) parents, please take care of your children. Kat sana ramai sangat orang takut hilang.
2) dont put those books that u already choose under the table, or else they will take those books and put it in their unsorted books. And u wll be dying to search for it again.
3) please bring any groceries bag or beg tarik supaya memudahkan pergerakan anda. Anda mungkin mahu membeli banyak buku..
4) range harga buku.. Plus minus 8 for english novel. So cheap! 
5) jangan membazir so think wisely.

Next, pada hari ini.. 14/12/13..
Kat MINES ni juga diadakan blogrrr.. An expo untuk blogger. Best.. Macam2 ada.. Actually i wanted to ask how to open up booth kat blogrrr expo ni. To promote 'our' online shopping bussiness. But they misunderstood my question n they ask me to register my blog. Haha. Ye, saya memang ada blog. Tapi tak selalu update.. Macam malu je nak mengaku ada blog..  tapi , tengok activity dia macam seronok. N im looking forward to join their next event. insyaAllah. 

Today.. Im a happy me.. Yeay!!
books that i've grab. and all the novels is for Dang.
goodies from blogrrr. thanks..=)


Sunday, December 8, 2013

ke Surabaya misi Satu Rumpun

Assalamualaikum WBT.

alhamdulillah 2 minggu lepas aku mengikuti lawatan antarabangsa USIM ke SURABAYA. perjalanan kami bermula pada pagi sabtu. memang pagi2 pergi LCCT yang dekat dengan USIM tu. sebab nya, nak check in lebih 40 beg. sebab nya delegasi kami ni adalah seramai lebih kurang 40 orang.

ketua delegasi adalah dato' asin . Dan rakan media adalah daripada tv al hijrah >clap clap<

Alhamdulillah kat sane ade travel guide yg sambut kami. Which is die punye driver mmg hebat habis lah. Bkn setakat boleh reverse bas tu. Selekoh tajam , lorong kecik semua dia lalu.

Malam tu, kami dibawa menonton wayang kulit. Before start wayang kulit tu ade lah sketsa komedi dalam bahasa jawa. Serius x faham, tapi gelak jugak sbb dorg punya body language memang kelakar. Pastu, jemput sorang budak Usim ni perform. Kan kami pergi dengan urusetia kesenian pelajar. Mmg diaorg boleh nyanyi lah kan.:)


dengan barang2 wayang kulit
pemain muzik untuk wayang kulit

penyanyi

Esokknya kami pergi panti asuhan muhamadiyah. Kat situ ade kanak2 yang cecomel. :) subhanallah, org surabaya ni mmg ramah kan. Diorang sambut kami dengan penuh grand . Dengan barongan tu mereka iring sampai panti . Cuaca yg panas pon hati jadi sejuk. Terharu. Rasa welcomed sangat. Nak tahu tak. Org tu tampung benda alah besar gedabak tu guna gigi je sebenarnya. Yg pasti tak ada bantuan polident. Haha.Kat situ kitorang buat senam robik versi tarian melayu diketuai kump fansuri. Haish. Kitorang pon kekok nak buat. Kelas khat dan gotong royong. Including persembahan dari ukp Usim.

reog ( barongan)


Lawatan seterusnya ke universitas soetomo. Universitas ni student dia mmg ramah. Best. Macam biasa, kami disambut dengan reog. Budaya mereka tu. Pastu ade diskusi silat n demo silat from both universitas. Astahhfirullah. Cuaca jangan cakap la. Panas!! Kat sane cuaca boleh naik sampai 37 clcius tahu. Pastu demo tu buat atas tar berbumbungkan cahaya matahari yg terik. Waktu zuhur pula tu. Pastu ceritanta aku pun demam. Haha. Tp student kat universitas ni memang superb. I am really enjoy myself there, the traditional food was great n i miss u guys. Kitorang boleh sit down sama2 n cerita macam2 . Enjoying the perfimance together . Seriously, u guys were really great.


at Unitomo

with en amil, dato asin n wife ,abg nash n pn liza

kenalan kat sana. diorang memang cool and peramah
Unitomo with them. Usim grand. dorang superbly cool.
dengan si gadis manis yang mesra
masa ni cuaca panas. lalu aku pon demam. tumpas. hihi
silat usim bersama pesilat Unitomo


Next to universitas narotama. Ni universiti swasta yang kaya kot. Macam besar je. N dia amalkan dunia 'green'. Which is tumbuhan n alam sekitar. Pastunya, perasmian majlis menakjubkan. Ade archery team ni dorang panah jauh dan kat atas. Pastu kena plak tu. Bull's eye. Teror teror. Coach dia baik pula baik n ramah. Kat situ sama je apa yg kena buat. Demo , diskusi n perfomance dri ukp. Btw, amazed n tumpang bangga dengan ukp usim ni. Talent dorg superb.:)




last lawatan rasmi at Narotama
ni jurulatih archery Universitas Narotama ni. teror. kind. nice. cool


Eh, rasa lupa nak mention org penting dalam rombonngan ni which is abg nash. Abg nash pon ikut this trip and he performed at universitas narotama. He's nice . Blanje ais krim. Join karaoke dalam bus. Dengar life kot suara dia, siapa pulak tak eksaited kan. Dah la aku mmg layan lagu2 dia.:) n thanks so much abg nash for being part of the trip.

Selebihnya merupakan lawatan kami yang tak rasmi. Seperti ke kedai2 shopping n kilang rokok bersejarah ( xfaham motif lawat tempat ni) , sunan ampel yakni makam one of the nine wali songo. dan  masjid cheng ho dan  kapal selam dan monumen2 nya.
masjid cheng ho, surabaya
memorial.. ( credit to Lan n abg Pian from Al-Hijrah)
kapal selam. surabaya.
N thank you abg pian n lan sbb bagi kitorang menyibuk ikut masa korang shoot scenery malam kat sane. Pastu makan ais krim kat satu kedai ni. Kedai ni berusia 100 tahun. Tp mahal la aiskrim dia sebab bersejarah kan. Dia mcm ala2 ice room but i prefer ice room .


100 year ice cream punya kedai. but, i prefer ice room more. 
gedung balai pemuda
sma negeri

P/s: surabaya bukan kota shopping . But still lagi murah dari msia.


wakil pencak silat USIM



kelapa everywhere. =) cant help it. n hey, tu abg nash. he's nice man.

airport surabaya. mana2 nak bersilat je.

ini kami

dan objektif pertukaran budaya pon tercapai.. satu RUMPUN!!

"Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada." (Surah Al-Haj :46)